Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat luni ziarului britanic The Guardian, potrivit AFP.
„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem”, a declarat Cijov, care reprezintă Rusia la Bruxelles din 2005.
„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”, a adăugat el, referindu-se la regiunea din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi luptă cu forţele ucrainene de opt ani.
Cijov a avertizat că o „provocare” ucraineană ar putea determina Kremlinul să acţioneze.
„Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi să le lovească cu toate forţele lor, provocând astfel o reacţie a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale”, a declarat ambasadorul rus la UE.
Rusia, care a anexat deja Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a negat constant orice intenţie agresivă. Dimpotrivă, Moscova se declară ameninţată de extinderea infrastructurii NATO în Europa de Est şi cere „garanţii de securitate”, în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică.
În acest context, președintele SUA și premierul britanic au avut, luni, o convorbire, și au căzut de acord că încă rămâne deschisă posibilitatea unei soluții diplomatice în discuțiile cu Rusia.
Însă, luni, secretarul american de stat a anunțat că puținii diplomați americani rămași în ambasada din capitala Kiev vor fi mutați în Vestul Ucrainei, la Lvov.
Oficiali de la Pentagon mai susţin că, dacă Putin va decide să dea ordinul final, o ofensivă rusă ar putea începe cu atacuri aeriene asupra infrastructurii militare-cheie a Ucrainei – aeroporturi, linii de apărare antiaeriană și sisteme de avertizare.
Planul ar continua cu intrarea în Ucraina din mai multe puncte, din est și nord, inclusiv încercuirea Kievului, în termen de o zi sau două.
Oficialii de la Pentagon sunt de părere că Putin nu a luat încă decizia finală de a ataca Ucraina, dar „o acţiune militară ar putea avea loc în orice moment”.
„Pe de altă parte, chiar dacă Sergey Lavrov spune că încă mai e loc pentru diplomație, armata rusă a continuat de-a lungul weekendului să-și crească capabilităție militare de la granița cu Ucraina. Așa că, s-ar putea să spună un lucru despre diplomație, și sperăm că vorbesc serios, dar ceea ce fac în teren este diferit de ce spun”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit Stirileprotv.
Oficialul de la Pentagon a mai afirmat că „sprijinul tacit” al Chinei pentru Rusia în problema ucraineană este „profund alarmant”.
Citeşte şi: România ar putea decreta stare de urgenţă. Marcel Ciolacu anunţă şedinţă CSAT