Ambasada Statelor Unite a subliniat că Gitenstein se întâlneşte des cu oficialii români, iar vizita de luni, chiar dacă a avut loc în ziua demisiei lui Rus, „nu a fost cu nimic diferită” de celelalte efectuate până în prezent.Biroul de presă al ambasadei americane s-a limitat doar la confirmarea vizitei lui Mark Gitenstein la MAI, fără a divulga ce anume a discutat diplomatul cu ministrul demisionar.
Ambasadorul american la Bucureşti a urmărit îndeaproape evenimentele politice din ultimele luni şi a făcut apel în repetate rânduri la respectarea independenţei justiţiei române şi a statului de drept.
De altfel, Ambasada SUA a lansat zilele trecute şi un apel la adresa politicienilor români, pe care îi îndemna să lase Curtea Constituţională să ia o decizie „bazată pe principii”, în ceea ce priveşte rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui.
„Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară. Este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate”, a declarat misiunea diplomatică americană, înainte de anunţul CC privind amânarea validării sau a invalidării referendumului.
Ioan Rus a anunţat, luni, că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil.