James Pettit, prezent la o lecţie publică în faţa studenţilor Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău, a atras atenţia asupra faptului că nimeni din exterior nu va veni să facă schimbările și reformele de care are nevoie Republica Moldova pentru a asigura un viitor mai bun cetățenilor săi.
Şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău a subliniat că, pentru a deveni un stat mai puternic, Republica Moldova trebuie să depășească perioada tulbure prin care trece într-un mod în care cetățenii să simtă că sunt parte integrantă a proceselor democratice.
„Cred că toți suntem dezamăgiți. Actuala coaliție pro-europeană, într-o formă sau alta, se află la guvernare de șase ani. Cred că oamenii au sperat la mai multe progrese și reforme. Semnarea Acordului de Asociere (cu UE) a deschis calea și posibilitatea ca R.Moldova să devină o țară europeană normală. Nu am văzut însă prea multe progrese”, a constatat diplomatul american, apreciind că economia Republicii Moldova nu s-a îmbunătățit prea mult de la destrămarea URSS-ului, în 1991.
Pettit a subliniat că Republica Moldova este puternic afectată de eșecul guvernării în lupta împotriva corupției şi a oferit drept exemplu scandalul devalizării a trei bănci importante cu aproximativ 1 miliard de dolari la sfârșitul anului 2014. „Cum se poate întâmpla ca un miliard de dolari să dispară din sistemul bancar fără ca cineva să observe aceasta?”, a întrebat retoric James Pettit.
În ceea ce privește conflictul transnistrean, ambasadorul american consideră că nu există prea multă dorință ca acesta să fie rezolvat. „Situația actuală este foarte instabilă (…). Sunt de acord că în prezent nu se observă un interes prea mare pe ambele maluri ale Nistrului pentru rezolvarea acestei probleme”, a constatat șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău.