Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, şi-a revizuit declaraţia iniţială dată în cadrul investigaţiei din Camera Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, precizând că i-a spus omologului său ucrainean că Trump nu va debloca ajutorul militar de aproape 400 de milioane de dolari până când Ucraina nu va accepta să înceapă investigaţiile dorite de acesta, transmite CNBC.
”Am spus că reluarea ajutorului american este improbabilă până când Ucraina nu va face o declaraţie anticorupţie publică despre care am discutat pe parcursul mai multor săptămâni”, a afirmat Sondland într-un document publicat marţi de trei comisii din Camera Reprezentanţilor care efectuează investigaţia pentru demiterea preşedintelui, în care descrie o conversaţie avută cu un oficial ucrainean pe 1 septembrie. Sondland a mai afirmat că oficialul ucrainean l-a presat să ofere detalii despre ceea ce doreşte mai exact Trump în schimbul deblocării ajutorului aprobat de Congres, informează News.ro
Ambasadorul şi-a amintit că i-a spus oficialului ucrainean că dacă Ucraina doreşte ajutorul militar american, atunci noul preşedinte Volodimir Zelenski trebuie să facă o declaraţie publică referitoare la lansarea investigaţiilor menită să aducă beneficii politice lui Trump.
Revizuirea de patru pagini a declaraţiei făcută de Sondland a fost depusă luni, cu o zi înainte de publicarea întregii declaraţii de către investigatorii pentru demiterea preşedintelui din Camera Reprezentanţilor, informează news.ro
Citeşte şi Primele mărturii din audierile cu uşile închise, în vederea destituirii lui Donald Trump
Noua declaraţie a lui Sondland, care este încă ambasador la UE, riscă să submineze afirmaţiile lui Trump şi ale aliaţilor săi politici, care au negat în repetate rânduri că ajutorul de aproape 400 de milioane de dolari aprobat de Congres a fost folosit de Trump ca pârghie pentru presarea Ucrainei să lanseze investigaţii.
.În declaraţia originală din octombrie, Sondland a afirmat că este clar că administraţia Trump a condiţionat o vizită la Casa Albă a lui Zelenski de acceptarea de către Ucraina a ceea ce doreau Trump şi avocatul său personal Rudy Giuliani, potrivit news.ro.
”Au existat solicitări, nu-i aşa, că o investigaţie să aibă loc referitoare la 2016 sau Burisma? Au existat sau nu aceste solicitări?”, l-a întrebat unul dintre investigatori pe Sondland, potrivit declaraţiei sale publicată marţi. ”Până la urmă da”, a replicat Sondland.“Cred că este corect”, a spus Sondland.
Investigaţia din Cameră cercetează dacă Trump a abuzat de funcţia sa pentru a presa Ucraina să îl investigheze pe un rival politic al său şi, în acest caz, dacă aceste acţiuni se încadrează la ”delicte şi ilegalităţi” care justifică procedura de destituire şi posibila înlăturare din funcţie.