„Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă?”, a spus ambasadorul SUA, în discursul rostit marţi în aula BCU, la încheierea proiectului Liderjust.
El a arătat că este un motiv de optimism faptul că, după toată instabilitatea politică şi economică din această vară, în cele din urmă a triumfat statul de drept. El a menţionat că un adevărat test pentru o republică democratică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele când aceasta nu corespunde cu interesele lor.
„După toată instabilitatea politică şi economică din această vară, care, trebuie să recunosc, a scos la lumină emoţii puternice de toate părţile, în cele din urmă statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfăşurat în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate că acesta era contrar obiectivelor sale politice. Adevăratul test pentru o republică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele dificile, nu doar în cele uşoare, şi mai ales atunci când nu corespunde cu interesele lor”, a afirmat Gitenstein.
De asemenea, el a punctat că „rămân multe lucruri de făcut în România”, deşi au fost realizate progrese extraordinare în procesul de tranziţie, „inclusiv vara aceasta”.