”Bulgaria habar n-are despre terorism și sper să nu afle niciodată pentru că este ceva teribil”, a spus diplomatul turc.
”Discuția conform căreia Turcia este un inamic, care se amestecă în problemele interne ale Bulgariei, și o amenințare pentru securitatea națională a acesteia trebuie să înceteze. Nu este eficientă, pozitivă sau utilă. Ea nu facilitează relațiile bilaterale. Avem o istorie (comună) de sute de ani și un viitor comun”, a explicat Gokce.
El a estimat că referendumul organizat de Turcia la 16 aprilie referitor la reformarea Constituției turce în vederea extinderii prerogativelor prezidențiale a fost ”un succes”, respingând criticile conform cărora scrutinul nu s-a desfășurat în mod corect, informează Agerpres.
Întrebat dacă în Turcia va fi reintrodusă pedeapsa capitală, ambasadorul turc a afirmat că nu va face comentarii despre un anumit aspect politic și, la rândul său, a întrebat de ce ar fi Bulgaria interesată de această chestiune. ”Nu ar trebui să cedați presiunilor populiste. Adevăratele probleme care sunt pe agenda cetățenilor bulgari sunt destul de diferite. Bulgaria este o țară minunată și apreciem și sprijinim prosperitatea și stabilitatea voastre”, a menționat Suleyman Gokce.
Președintele bulgar Rumen Radev a reacționat la afirmațiile diplomatului turc, declarând că ”Bulgaria nu caută să creeze probleme” și că, dimpotrivă, ”liderii bulgari depun toate eforturile pentru a dezvolta relații de bună-vecinătate cu Turcia”.
Citeşte şi Stare de urgenţă prelungită cu trei luni în Turcia după referendum
Buna-vecinătate se bazează pe principii importante: neamestecul în problemele celeilalte țări și respectul reciproc, a adăugat Radev.
”Șeful statului bulgar nu își va lua libertatea de a face comentarii despre situația politică din altă țară, așa cum a făcut președintele turc cu privire la democrația bulgară. Bulgaria insistă pe dezvoltarea relațiilor cu Turcia în spiritul cooperării și al bunei vecinătăți, dar nu va permite vreo influență asupra problemelor sale interne, iar acest lucru ar trebui să fie limpede”, a conchis președintele bulgar, potrivit Agerpres.
Turcii din Bulgaria formează o comunitate de circa 700.000 de persoane, stabilită în țară din epoca dominației otomane în Balcani. Înainte de alegerile din 26 martie din Bulgaria, naționaliștii bulgari au blocat efectiv frontiera cu Turcia pentru a-i împiedica pe cei cu dublă cetățenie care trăiesc în Turcia să vină să voteze, reproșându-i președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că vrea să influențeze scrutinul.
Ankara a mediat crearea unui nou partid turc în Bulgaria, Dost, demers considerat de Sofia drept o tentativă de ingerință în viața politică națională. Dost nu a obținut decât 2,9% din voturi la alegerile legislative din 26 martie, sub pragul necesar de 4% pentru accederea în parlament.