Ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, a vorbit în deschiderea conferinţei despre summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna noiembrie 2013, la Vilnius, în cadrul căruia Uniunea Europeană va semna acordul de asociere cu Ucraina, care va include şi Acordul privind Zona de liber-schimb.
„Toată activitatea ambasadei pe parcursul primei jumătăţi a anului curent a fost subordonată obţinerii în continuare a susţinerii de către partea română a planurilor şi intenţiilor ucrainene de a semna la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Cu bucurie observăm că partea română, la toate nivelurile, susţine aspiraţiile de integrare europeană a Ucrainei„, a declarat Teofil Bauer.
Cu toate acestea, vizita programată a ministrului de Externe ucrainean, Leonid Kojara, în România, a fost amânată deja de două ori.
„În prima jumătate a anului curent era planificată vizita oficială a domnului ministru de Externe din Ucraina. De la început, această vizită era preconizată pentru data de 23 mai dar din iniţiativa părţii române a fost amănată pentru data de 15 iulie. Cu mare părăre de rău, din cauza unor motive obiective, de data aceasta, din iniţiativa părţii ucrainene, data vizitei este din nou amănată. Sunt profund convins de faptul că vizita domnului ministru de Externe în România până la sfârşitul acestui an neapărat va avea loc. Pregătim, în perspectivă, vizita domnului Ponta în Ucraina„, a precizat ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer.
Despre faptul că în prezent micul trafic de frontieră cu Ucraina este suspendat, ca urmare a unei blocări a negocierilor pentru încheierea unui nou acord cu România, Teofil Bauer a explicat că există anumite aspecte în Acordul propus de România care nu sunt aceptate de Ucraina.
„Partea ucraineană s-a adresat pe căi diplomatice părţii române privind continuarea negocierilor în acest domeniu. Ucraina are deja semnate acorduri asemănătoare cu Polonia, Slovacia şi Ungaria şi cu siguranţă avem un interes în ceea ce priveşte semnarea unui astfel de acord cu România. În acelaşi timp, în proiectul Acordului propus de partea română sunt două aspecte care la ora actuală sunt studiate şi examinate de partea ucraineană şi care nu sunt acceptabile în totalitate. Este vorba de faptul că partea română a venit cu propunerea de a inaugura două localităţi din regiunea transcarpatică filiale ale Consulatului General de la Cernăuţi. Al doilea aspect este durata de termenului de aflare a cetăţenilor români pe teritoriul Ucrainei. Dacă se va accepta propunerea părţii române, atunci cetăţenii români vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul Ucrainei în mod indefinit„, a explicat ambasadorul Teofil Bauer.
Un alt motiv de nemulţumire pentru partea ucraineană este că deşi Ucraina nu solicită vize cetăţenilor români, partea românească percepe vize de cel puţin 35 de euro şi limitează durata de şedere a ucranienilor la 6 luni pe teritoriul României, deşi ţări ca Slovacia practică o politică mai relaxată cu privire la aceste vize.
„Pentru cetăţenii români privind intrarea în Ucraina există regimul fără vize iar cetăţenii Ucrainei nu numai că au nevoie de viză pentru România, dar mai trebuie să şi plătească nişte sume de bani (…) Ne-am adresat părţii române să fie eliminate acele tarife existente pentru vize. Să se dea vize, dar gratis, şi să extindem termenul, ca alte ţări, până la 5 ani”, a mai precizat ambasadorul.