Premierul României a fost destul de reținut în declarații. El a transmis că dorește să aibă discuții cu oficialii din Ucraina, pentru a se asigura respectarea anumitor parametri cu privire la lucrările din Dunăre.
„Discutia va fi pentru obținerea aprobării pentru ca mijloacele tehnice să poată să mearga pe canal (…) Întreținerea este pentru 3,5 metri. Ce depășește această adâncime înseamnă (…)
Este adevărat (n.r. – Dunărea ar putea fi sever afectată din punctul de vedere al biodiversității și al econosistemului, potrivit atenționărilor specialiștilor). Tocmai de aceea, pe baza măsurătorilor, Ministerul Mediului și celelalte structuri care sunt preocupate în forma naturală a Deltei, va acționa ca atare”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a mai adăugat că Guvernul României va merge la Comisia Europeană pentru a se plânge, dacă nu va găsi bunăvoință în tabăra ucraineană.
Lucrările de adâncire a Canalului Bâstroe sunt interzise prin mai multe tratate internaționale. Motivul, adâncirea canalului ar putea duce imediat la distrugerea biosferei Deltei Dunării.
„Cert este că România a fost de acord cu tranzitarea pe Chilia şi pe Bâstroe la adâncimi mai mici a șlepurilor și a navelor care, pe adâncimi mai mici, pot să facă acest lucru”, a recunoscut Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, zilele trecute, pentru Europa Liberă.
Zilele trecute, MAE a transmis că nu este de acord ca Ucraina să efectueze lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe.
Potrivit instituției conduse de către Bogdan Aurescu, MAE nu primise nicio informare de la vreo autoritate română că se fac lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe. Totuși, oficialii ucraineni au oferit rapid replica și au susținut că prioritatea e alta: războiul din teritoriul lui Volodimir Zelenski.