Într-o conferință de presă consacrată situației actuale din Ucraina, diplomatul ucrainean a spus că forțele ruse din Crimeea își continuă încercările de a le impune celor ucrainene să predea armele și, în consecință, să își încalce jurământul militar, pentru a trece de partea rusă. ”Continuă încercările de a impune forțelor armate ale Ucrainei dislocate acolo (în Crimeea) să predea armamentul, muniția și ca atare să încalce jurământul militar, pentru a le impune să treacă de partea forțelor rusești sau a separatiștilor locali”, afirmat Bauer.
De asemenea, are loc sporirea prezenței militare ruse din zona Mării Negre prin aducerea de contingente desfășurate acum în Marea Baltică și se încearcă suplimentarea forțelor ruse prin trecerea frontierei terestre dintre Ucraina și Rusia.
În aceste condiții, a continuat Bauer, Ucraina face toate eforturile diplomatice și politice pentru a convinge partea rusă să renunțe la acțiunile agresive care duc la escaladarea situației în Crimeea și, în paralel, forțele armate ucrainene sunt la nivelul maxim de alertă. ”Toate autoritățile ucrainene fac eforturi pentru a nu răspunde la provocările părții ruse și se face tot posibilul pentru a se reacționa adecvat în cazul escaladării situației actuale”, a spus ambasadorul ucrainean.
În paralel, la Kiev se depun eforturi pentru a mobiliza întreaga comunitate internațională să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, fiind vorba despre o ”susținere politică și de oricare alt fel din partea comunității internaționale”, potrivit ambasadorului ucrainean. ”După cum știți, comunitatea internațională a condamnat acțiunile părții ruse, le consideră ca atare — o agresiune deschisă față de Ucraina, un amestec în afacerile interne ale Ucrainei — și îndeamnă Federația Rusă să înceteze agresiunea”, a spus Teofil Bauer.
El a reamintit că Parlamentul de la Kiev a lansat un apel către comunitatea internațională în care se afirmă că acțiunile Rusiei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, sunt inacceptabile și că între Rusia și Ucraina este încă în vigoare un acord de prietenie și bună-vecinătate, acțiunile părții ruse fiind în aceste condiții cu atât mai condamnabile.
De asemenea, legislativul ucrainean a făcut un apel către părțile semnatare ale Memorandumului de la Budapesta din 1994 în care se solicită trimiterea în Ucraina a unor misiuni speciale pentru a cunoaște situația reală din teren.
În plus, parlamentul ucrainean a declarat încă o dată în ultimele zile că republica autonomă Crimeea este parte a teritoriului Ucrainei și, deci, acolo, Constituția ucraineană și legile ucrainene sunt suverane, fiind imposibilă organizarea unui referendum care nu ar respecta aceste legi. ”Vreau să subliniez că numai parlamentul Ucrainei se poate adresa unei terțe părți pentru a interveni sau nu. Autoritățile care sunt acum la Kiev sunt absolut legale”, a insistat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei la București.