Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galați, aflat în misiune în localitatea Moscu în timpul inundaţiilor din 14 septembrie, care a fost luat de ape cu tot cu ambulanţă, a fost salvat de pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, potrivit informaţiilor făcute publice luni de ISU Galaţi, relatează Agerpres.
Ambulanța luată de valuri s-a umplut rapid cu apă și a fost împinsă puternic. Pe fundalul videoclipului publicat de ISU Galați poate fi auzită o voce feminină de pe echipajul SAJ Galați care spune următoarele: „Viitură fraților, la ieșire din Moscu. Vai de capul nostru, aici rămânem”.
Citește și : Ce se va întâmpla cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Boloş
In ajutorul echipajului SAJ au sărit pompieri de la ISU Galati, care, cu ajutorul unor frânghii și cu eforturi supraomenești, au reușit să salveze ambulanta din calea valurilor puternice și să își salveze colegii cu ajutorul unei bărci.
ISU Galați a mai relatat că pompierii s-au luptat peste 5 ore cu viitura și, ajutați de frânghii, și-au salvat colegii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă, 14 septembrie, o avertizare de cod roșu de ploi abundente pentru mai mule localități din județele Vaslui și Galați. Ciclonul Boris a adus în țara noastră precipitații uriașe care au făcut prăpăd, iar șase persoane au murit în urma evenimentelor.
Valoarea estimată a pagubelor produse pe drumurile județene a fost de peste 62 de milioane de lei, conform declarațiilor Consiliului Județean Galați. Este vorba de 20 de drumuri județene, cu o lungime totală de 77,6 km, 83 de podețe și 44 de poduri. Pe lângă acestea, 5.400 de gospodării din 24 de localități au fost compromise iremediabil.
Citește și : Sinistraţii primesc vouchere de 15.000 de lei pentru elecrocasnice
În plus, mulți țărani și fermieri s-au declarat scandalizați de efectul viiturilor, care le-au distrus recoltele. Mii de hectare de teren pline de culturi de soia, floarea soarelui sau lucernă sunt compromise.
Inundațiile din Galați au arătat o problemă majoră a persoanelor care locuiesc la casă. Din totalul de gospodării din județ, doar 49.208 gospodării erau asigurate, număr care reprezintă 20,73% din totalul gospodăriilor, a declarat pentru „Adevărul” Cosmin Tudor, director general adjunct PAID.