„Intervenţia Serviciului de Ambulanţă la adresa din strada Zambaccian a fost făcută la solicitarea structurii de conducere a Ministerului Administraţei şi Internelor, ca sprijin medical. Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanţă a mai asigurat echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical (ex. situaţii de executare silită, cazuri cu potenţial conflict, evacuare din locuinţe etc)”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului de Amblanţă Bucureşti – Ilfov (SABI).
Potrivit Serviciului de Ambulanţă, echipajul a respectat protocolul ce se aplică într-un astfel de caz, Adrian Năstase primind îngrijirile medicale corespunzătoare.
„Amănuntele medicale pot fi puse numai la dispoziţia pacientului sau a instituţiilor abilitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Protocolul de intervenţie în cazul unei urgenţe, cum era acest caz, presupune, după acordarea primului ajutor medical, transport la cel mai apropiat spital de urgenţă care deţine toate specialităţile necesare asigurării tratamentului definitiv al afecţiunii respective, în acest caz fiind vorba de Spitalul de Urgenţă Floreasca”, a precizat sursa citată.
Conducerea SABI a precizat că decizia în cazul internării lui Adrian Năstase este de competenţa Spitalului Floreasca, şi nu a Serviciului de Ambulanţă.
„Considerăm că echipajul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a executat această intervenţie respectând protocoalele şi legislaţia în vigoare. Subliniem că, la ieşirea din domiciliu, pacientul avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la solicitarea familie, până la introducerea tărgii în ambulanţă şi la coborârea tărgii din ambulanţă„, a mai arătat SABI.
Potrivit SABI, toate informaţiile existente în fişa medicală a lui Adrian Năstase se supun reglementărilor Legii 677/2001 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi Legii 46/2003 privind drepturile pacientului.
Medicii de pe ambulanţă care au fost de gardă în seara în care Adrian Năstase s-a împuşcat au declarat, sub protecţia anonimatului, că solicitarea ambulanţei nu s-a făcut direct prin Serviciul 112 şi că ministrul Ioan Rus ar fi sunat-o direct pe Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti, scrie romanialibera.ro.
Doctoriţa Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti, susţine că nu poate vorbi despre momentul solicitării ambulanţei, întrucât se teme să nu fie târâtă în justiţie de avocaţii fostului premier, scriu jurnaliştii de la România Liberă. Medicii de pe ambulanţă susţin că solicitarea ambulanţei nu s-a făcut direct prin Serviciul 112 şi că ministrul Ioan Rus ar fi sunat-o direct pe Alis Grasu.
Spre locuinţa fostului premier a plecat una dintre cele mai dotate ambulanţe din parcul SAMB, mai exact o ambulanţă de tip C, un fel de terapie intensivă pe patru roţi.
Unii dintre cei mai pricepuţi specialişti de pe tură, doctoriţa Livia Nicola şi asistentul Sorin Lepa, au fost trimişi la faţa locului, iar când s-au întors în staţia de ambulanţă li s-a interzis să vorbească.
„Atât au apucat să ne spună, că rana nu a fost profundă, că glonţul doar l-a şters şi că nu a fost nevoie decât de un pansament subţire şi de o branulă prin care să se poată administra substanţe în cazul unei scăderi bruşte de tensiune”, ne‑a mărturisit unul dintre medicii de la SAMB.
Fularul cu care au fost acoperite rănile lui Adrian Năstase este din caşmir, marca Burberry şi costă aproximativ 350 de euro. Acesta poate fi cumpărat chiar şi în România, de la reprezentanţa brandului de lux. Imaginea cu Adrian Năstase pe targă, cu fularul la gât a făcut înconjurul lumii.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul calităţii”.
Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.