Potrivit managerului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, Petre Duinea, instituţia are lunar zeci de solicitări de transport pentru pacienţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă care necesită investigaţii medicale sau internarea în unităţi spitaliceşti din Bucureşti şi alte centre universitare din ţară dotate cu aparatură performantă, iar timp de aproape un an transportul acestor bolnavi a fost făcut în lipsa unui contract cu spitalul, scrie Mediafax.
„Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea nu va mai transporta bolnavi internaţi în Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea la alte unităţi din ţară, în condiţiile în care conducerea spitalului refuză să semneze cu noi un contract pentru transportul sanitar asistat al pacienţilor. Vom asigura urgenţele, transportăm doar pacienţi internaţi în stare critică care necesită investigaţii medicale suplimentare. Celelalte tipuri de transport solicitate de spital nu le mai putem efectua deoarece nici până în prezent spitalul nu a semnat cu Ambulanţa un contract de furnizări servicii medicale şi transport sanitar asistat, cu toate că este obligaţia dânşilor să încheie un contract pentru astfel de servicii. Aceste tipuri de transport se efectuau până la 1 martie 2013 prin altă modalitate de plată. Costul pentru solicitare era decontat de CJAS direct către noi, iar costul pentru kilometru era decontat de CJAS către spital. De la 1 martie, unitatea solicitantă, adică spitalul, trebuie să deconteze tot pachetul”, a declarat, miercuri, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, Petre Duinea.
El a spus că a avut „numeroase întâlniri şi discuţii” cu reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, dar că „nu se vrea semnarea acestui contract”.
„Până la semnarea unui contract, vom interveni doar pentru transportul accidentaţilor sau al solicitanţilor de la domiciliu. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să îşi asume responsabilitatea în cazul în care pacientului i se face rău pe drum şi nu are cine să-i acorde ajutor medical”, a adăugat managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea.
De cealaltă parte, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, spune că „taxa de solicitare” cerută de Serviciul de Ambulanţă este ilegală, nefiind prevăzută în contractul cadru pe 2013.
„Am aflat că nu este încheiat un contract cu Ambulanţa pentru transportul bolnavilor. Managerul Spitalului Judeţean mi-a spus că Serviciul de Ambulanţă le cere să plătească o taxă de solicitare pentru asistent şi medic care nu se plătea până acum. Taxa pentru asistent este de 140 de lei, iar pentru medic este de 240 de lei. Până acum, plata se făcea în funcţie de numărul de kilometri de pe foaia de parcurs. Noi nu putem să admitem plata acestei taxe pentru că nu este prevăzută în normele contractului cadru pe 2013. Este o taxă ilegală şi am să vorbesc şi cu domnul secretar de stat Raed Arafat şi vom vedea cum vom proceda”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean vâlcea, Ion Cîlea.
La rândul său, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea spune că trebuie eliminat articolul din contract care prevede „taxa de solicitare”, cu care nu este de acord, iar miercuri va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Citeşte şi ISU a fost dotat cu autospecială care funcţionează ca un spital mobil