Ambulanţierii protestează marţi în Bucureşti. Angajații sunt extrem de nemulțumiți de salariile mici și lipsa echipamentelor de care au nevoie pentru a salva vieți. Aceștia arată cu degetul spre Raed Arafat și premierul Nicolae Ciucă.
De la ora 10:00 la 12:00 în Piaţa Revoluţiei va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne/sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de la 12:00 la 12:30 va avea loc marşul sindical, din locaţia Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei. De la ora 12:30 la 14:00 ambulanţierii vor picheta sediul Guvernului României din Piaţa Victoriei.
„În cazul în care Premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului”, se menţionează în documentul semnat de Gheorghe Chiş, preşedinte Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa.
Reprezentanţii sindicatului afirmă că „protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”.
De asemenea, Blocul Naţional Sindical reaminteşte că, începând de marţi, de la ora 10:00, pe termen nelimitat, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional”.
Citeşte şi: Scandalul Arafat-Rafila se reactivează: „Încearcă permanent să distrugă UPU, un sistem funcţional”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a calificat, luni, drept „cel puţin denigratoare” afirmaţiile privind sabotarea de către DSU a serviciilor de ambulanţă, pe motiv că în ultimii trei ani nu s-ar fi livrat autospeciale.
„S-a zis că în ultimii trei ani nu s-a livrat nicio ambulanţă, asta spune Federaţia Sindicală Ambulanţa, nu este adevărat. Inclusiv în ultimii trei ani s-au livrat. Dar, dacă luăm cei patru ani, serviciile de ambulanţă au beneficiat de 821 de ambulanţe, din care 375 ambulanţe de urgenţă 4×2, 225 ambulanţe de urgenţă de tip B 4×4, 81 de ambulanţe de tip C şi 20 de ambulanţe de tip A care au fost livrate SABIF. Pe lângă cele 821 de ambulanţe, Primăria Municipiului Bucureşti a mai achiziţionat pentru Ambulanţa Bucureşti 106 ambulanţe. Asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanţe livrate serviciilor de ambulanţă. (…) Să spunem că au fost serviciile de ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa DSU. În aceeaşi perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanţe. Deci, în niciun caz SMURD nu a primit mai multe ambulanţe. (…) Să înţelegem clar – nimeni nu vrea să saboteze serviciile de ambulanţă, nimeni nu vrea să le distrugă”, a afirmat Arafat, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Potrivit acestuia, după preluarea de către IGSU a achiziţiilor de ambulanţe, numărul maşinilor livrate a crescut de 2,4 ori faţă de perioada când acordurile erau semnate de Ministerul Sănătăţii.
„Vedem că, după ce a preluat IGSU achiziţiile, numărul ambulanţelor livrate a crescut, este, de fapt, de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanţelor livrate de Ministerul Sănătăţii în perioada egală, adică 2010 – 2015. Vorbim de (…) 2018 – 2022, vorbim de fapt de patru ani, iar IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanţe serviciilor de ambulanţe de cât s-a făcut pe durata în care acordurile-cadru erau semnate de Ministerul Sănătăţii şi finanţarea venea de la bugetul de stat comparativ cu perioada când a preluat IGSU şi finanţarea a venit din fonduri europene, adică fără să fie o povară de stat”, a explicat Raed Arafat.
El a catalogat drept false afirmaţiile potrivit cărora SMURD ar fi făcut achiziţii de ambulanţe din alte surse.
„Am auzit că SMURD a făcut achiziţii din alte surse decât cele pentru ambulanţă, adică surse suplimentare. Iarăşi fals pentru că achiziţiile au fost unitar achiziţionate de către IGSU şi au avut o singură sursă de finanţare – fonduri europene, unde Guvernul a plătit doar 15% din bugetul de stat, restul venind din surse externe. În următoarea perioadă avem în plan achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe care majoritatea lor merg la serviciile de ambulanţă”, a transmis şeful DSU.
Conform acestuia, informaţiile privind achiziţia de ambulanţe ar fi fost „manipulate”.
„Să vedeţi cum se manipulează informaţiile despre achiziţia ambulanţelor şi despre cum încearcă Federaţia Sindicală Ambulanţa să organizeze un miting având ca temă principală achiziţia de ambulanţe creând, de fapt, o impresie falsă că DSU este cel de vină pentru faptul că nu s-au semnat ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe”, a completat Arafat.