Amendă colosală pentru un bărbat din Satu Mare care și-a cumpărat un porc de Crăciun! Nici bine nu a ajuns în coteț Ghiță că sătmăreanul a fost amendat de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare cu suma de 1.200 de lei pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor.
Suma, întrece prețul porcului pe care bărbatul a dat în jur de 1.000 de lei. Însă, reprezentanții DSVSA nu s-au oprit aici și au mers pe urmele godacului împărțind alte patru sancțiuni contravenționale și trei avertismente pentru trei exploatații non-profesionale, din localitățile Lazuri, Certeze și Sanislău pentru cumpărarea fără documente sanitar-veterinare a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitar-veterinare a altor animale în efectivele existente, potrivit presasm.ro.
Aceste măsuri au fost luate de inspectorii DSVSA Satu mare, la doar câteva zile după ce au sancționat un alt sătmărean din localitatea Berveni cu o amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru că nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial că a tăiat un porc.
Cu doar două luni înainte de sărbătorile de ”Legea porcului” a fost modificată, după ce ministrul Agriculturii a transmis că românii își pot vinde în continuare porcii din gospodării.
”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Oficialii ANSVSA au subliniat că românii îşi vor putea sacrifica, în continuare, fără probleme porcii înainte de Crăciun, chiar în propriile gospodării.
”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, au mai transmis reprezentanții ANSVSA.
Citește și Guvernul interzice vânzarea porcilor din gospodăriile românilor printr-o portiţă legislativă