Amendă colosală pentru un patron român care și-a ținut angajatul peste program. Angajatul avea contract individual de muncă cu timp parțial și lucra ca ospătar.
„Atragem atenția tuturor angajatorilor asupra faptului că, potrivit prevederilor Legii numărul 53/2003, Codul Muncii, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată”, a declarat pentru gds.ro George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
În plus, și angajatorii care își pun angajații să lucreze în weekend riscă amenzi colosale.
Codul Muncii prevede trei situații distincte în ceea ce privește munca în zilele de repaus săptămânal: cazul în care salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, dar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii; situația în care repausul săptămânal se acordă cumulat după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, și cea în care repausul săptămânal este suspendat.
„Dacă salariatul lucrează de miercuri până duminică, fiindu-i acordat repausul săptămânal în zilele de luni și marți, acesta este îndreptățit să primească un spor pentru acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbătă și duminică. De asemenea, se poate întâlni și cazul în care programul de lucru se întinde pe parcursul a două zile. Spre exemplu, programul de lucru zilnic este de la ora 18.00 la ora 02.00. În această situație, salariatul va presta în fiecare sâmbătă munca în intervalul orar 00.00 – 02.00, desfășurându-și activitatea vineri de la 18.00 la 24.00 și sâmbătă de la 00.00 la 02.00. Pentru această situație este necesar să se stabilească contractual acordarea unui spor potrivit art. 137 alin (3) din Codul Muncii”, a spus Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners, pentru Startupcafe.