Un bucureştean a fost amendat cu 6.500 de lei după ce a hrănit porumbeii din zona Piața Drumul Taberei, a adresat injurii și a refuzat să se legitimeze, a transmis Poliția Locală Sector 6 pe Facebook.
„6.500 de lei amendă, fără să stăm la discuții! Cumul de fapte: injurii aduse polițistului local, refuz de legitimare şi hrănire porumbei. Cu atât l-a sancționat Adi, colegul nostru, pe un bărbat în vârstă de 49 de ani în această după-amiază, în zona Pieței Drumul Taberei. Ostentativ, sub ochii polițistului local, acesta a vărsat o pungă întreagă de arpacaș la rădăcina unui copac, chiar sub panoul care arată că acest lucru este interzis. «Nu vreau! Da de ce?» , au fost cuvinte la adresa lui Adrian atunci când şi-a declinat identitatea şi i-a cerut să se legitimeze. După care a urmat un potop de injurii”, a transmis Poliția Locală a Sectorului 6.
Potrivit polițiștilor, bărbatul a încercat să fugă, dar a fost prins cu ajutorul unui echipaj de la Circulație și și-a recunoscut fapta.
„De la începutul acestui an, doar pentru refuz de legitimare și injurii am dat amenzi în valoare de 6.500 de lei,” a mai precizat Poliția Locală Sector 6.
În Oradea şi Timişoara, locuitorii pot primi amenzi dacă nu au număr pe ușa apartamentului, aceasta fiind o decizie în baza autonomiei locale. Cei care nu au numărul apartamentului trecut pe ușa de la intrare riscă amenzi de 100 de lei. Aceasta, în baza unei hotărâri de Consiliu Local din 2017. În ultimii 4 ani, 3.000 de orădeni au primit amenzi din acest motiv.
Autoritățile spun că este important ca numărul apartamentului să fie vizibil, deoarece acest lucru ajută echipele medicale să ajungă mai devreme la adresa pacientului.
Amenzi de 1.500 – 2.500 de lei şi la Timişoara
Măsura există și la Timișoara. În acest oraș, însă, amenzile sunt mai mari, de 1.500-2.500 de lei. Totuși, până acum nimeni nu a primit până acum amendă pentru că nu are afișat numărul apartamentului pe ușa de la intrare. „Sancțiunile sunt destul de mari, de la 1500 de lei, la 2500 de lei”, spune Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Timișoara.
O femeie din Oradea a plătit 100 de lei pentru că nu avea număr pe uşa apartamentului, atunci când agenții locali au venit în control. „A trebuit să fac copie după procesul verbal și după chitanța cu care am plătit și să le duc la poliția locală. Sub amenințarea executării. Am primit amendă, da, pentru că n-aveam număr pe ușa de intrare în apartament. Oricine poate suna la interfon, cu numele noastre, cutiile poștale numerotate”. Sancţiunea este prevăzută într-o hotărâre de Consiliu Local din 2017.
„Pentru a avea o imagine cât mai completă, cât mai corectă, asupra numărului populației, trebuie să existe întotdeauna o corelare între numărul populației și immobile”, spune Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
„Mi se pare un pic exagerat, amendați nu, eventual niște avertismente, anunțuri că nu e bine să hrănim porumbeii”, spune un locuitor din Timișoara. Câteva persoane au fost amendate cu până la 200 de lei, iar alte 40 au primit avertismente. În momentul de față, hotărârea este suspendată pentru că Prefectura Timiș a atacat-o în instanță.
Iar poliţiştii din Baia Mare îi pot amenda cu până la 1.500 de lei pe cei care dau bani cerșetorilor. În ultima vreme, pe străzile oraşului au apărut tot mai multe persoane fără adăpost, care devin agresive, aşa că autorităţile încearcă să reducă fenomenul.
Hrănirea porumbeilor în spațiul public a devenit strict interzisă! Într-un sector al Bucureștiului vor fi date amenzi uriaşe pentru cei care hrănesc porumbeii în spațiile publice.
Primăria Sectorului 6 a transmis pe Facebook că Poliţia Locală Sector 6 a început o campanie de informare la nivelul asociaţiilor de locatari, cu scopul ca preşedinţii şi administratorii de blocuri să ia la cunoștință responsabilitățile ce le revin locatarilor și sancţiunile ce pot fi date celor care hrănesc porumbeii.
Dacă nu se respectă condiţiile civilizate de trai la comun, iar grădina şi perimetrul blocului continuă să fie pline de găinaţ, resturi de pâine şi alte tipuri de deşeuri, obligații pe care inclusiv asociațiile de proprietari le au, polițiștii vor da amenzi.
„Agenții din cadrul Serviciului Proximitate au fost la câteva astfel de cazuri în cartierul Giuleşti, la graniţa cu Crângaşi. Au primit mai multe sesizări din partea unor cetăţeni de bună credinţă, care nu mai suportă mizeria provocată de porumbeii hrăniţi chiar de vecinii lor!”, transmit autorităţile.
„Aşadar, facem apel la bunul simţ şi la responsabilitate: Nu mai hrăniţi porumbeii, în caz contrar vom fi nevoiți să vă amendăm!”, scrie Primăria Sectorului 6 pe pagina de Facebook.
Situaţia este similară şi în alte oraşe. Revenind la Oradea, Consiliul Local a aprobat recent noul Regulament privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, precum şi măsuri pentru protecţia mediului, care interzice hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pescăruşi la pisici şi căţei.
„Nu ne luaţi dreptul la compasiune!”
Orădenii care hrănesc porumbeii pe domeniul public riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 lei. Astfel, e bine de ştiu că îmbăierea de către deţinători a câinilor în apele curgătoare sau stătătoare de pe raza municipiului se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 lei, murdărirea cu graffiti a gardurilor, clădirilor ori statuilor se amendează cu 1.000 – 2.500 lei, iar neîndepărtarea zăpezii de pe trotuare cu sume între 2.000 – 2.500 lei.
La fel, despăgubirile pentru distrugerea sau tăierea fără autorizaţie a unui arbore ornamental din specia foioase mai mic de 4 metri se ridică la 1.200 lei, iar cele pentru un arbore de peste 4 metri la 3.500 lei.
Despăgubirile pentru distrugerea unui puiet vor fi de 500 lei, la fel ca în cazul unui coş stradal, iar cele pentru distrugerea unei bănci de odihnă se vor ridica la 1.400 lei.