Totuși, puțini români cunosc faptul că distrugerea acestor materiale poate atrage sancțiuni severe. Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, deteriorarea afișelor electorale este considerată contravenție și poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
Mai exact, articolul de lege prevede că „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite este contravenție, ce poate fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”.
Aplicarea acestor sancțiuni este responsabilitatea polițiștilor, inclusiv a celor locali, precum și a jandarmilor. Aceștia au atribuția de a constata contravențiile și de a emite sancțiunile corespunzătoare, potrivit Newsweek.
Există, totuși, și excepții de la această regulă. Anumite situații permit cetățenilor să îndepărteze afișele electorale fără riscul de a fi amendați. De exemplu, dacă un afiș a fost lipit pe gardul sau pe clădirea unei persoane fără acordul acesteia, proprietarul spațiului poate să îl înlăture fără nicio consecință legală, potrivit avocatnet.ro. Condiția este ca acel spațiu să îi aparțină și să nu își fi dat acordul scris pentru afișajul electoral.
În ceea ce privește locurile în care pot fi amplasate legal afișele electorale, legea este clară. Materialele de acest tip trebuie să fie lipite doar pe panourile electorale special amenajate, care sunt amplasate de autoritățile locale – în special de primari – în spații publice frecventate de cetățeni. În alte zone, afișajul este permis doar dacă există acordul expres al proprietarului spațiului respectiv.
Mai mult, legislația interzice în mod expres afișajul electoral în anumite locuri. „Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației”, se mai arată în lege.
Această reglementare are rolul de a preveni atât deteriorarea infrastructurii publice, cât și apariția unor situații periculoase pentru circulația rutieră, prin acoperirea semnelor sau panourilor informative.
Persoanele care îşi exprimă părerile despre orice şi oricine pe paginile lor de socializare, în special cele politice, exprimate cu năduf, riscă amenzi mari. Nu tot timpul, dar în campanie electorală da. În categoria postărilor periculoase pentru buzunare intră practic orice remarcă în favoarea sau defavoarea unui candidat.
Ea este considerată prin lege material electoral. Şi nu este o simplă ameninţare, sunt deja oameni amendaţi. Între ei, fostul premier Adrian Năstase, dar şi fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cristi Dănileţ..
Vorbim despre peste 250 de postări pe reţelele de socializare pentru care BEC a cerut eliminare pentru că încalcă legislaţia în vigoare. E vorba despre legea pe care o avem acum, o Ordonanţă de Urgenţă care a fost adoptată în luna ianuarie de guvernul Ciolacu.
Oficialii din guvern spuneau la acea vreme că este nevoie de această lege pentru a nu se repeta scenariul de anul trecut cu Călin Georgescu.
Legea prevede că este material publicitar politic în timpul campaniei electorale orice mesaj postat pe reţelele de socializare orice material prin care alegătorii sunt îndemnaţi să voteze sau nu, să aleagă un candidat sau altul.
Astfel de materiale ar trebui să conţină obligatoriu acel cod de mandatar oficial. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare adică între 15.000 şi 50.000 de lei.
AEP a venit cu precizări şi spune că orice român poate fi considerat actor politic pentru că legislaţia prevede că sunt „actori politici” candidaţii la prezidenţiale, partidele care îi susţin, membrii acelor partide. Dar dincolo de acest lucru, AEP spune că poate fi considerat „actor politic” orice persoană fizică sau juridică ce promovează un obiectivele politice ale unui partid sau ale unui candidat.
De aici, se poate ajunge la concluzia că orice român care postează în social media un text în favoarea sau în defavoarea unui candidat să fie încadrat la această prevedere legislativă. Atunci când postăm pe reţelele de socializare, mare atenţie, e foarte posibil să fim consideraţi „actori politici” şi riscăm fie ştergea postării, fie acele amenzi uriaşe.