Amendă de 2.500 de lei pentru românii care rup afişe electorale. Care sunt cazurile excepţionale în care acestea pot fi dezlipite

Pe 4 aprilie a debutat campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai, marcând startul unei perioade intense de promovare politică în toată țara. Potrivit calendarului oficial, primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai. În acest context, străzile orașelor și comunelor au început deja să fie împânzite cu afișe electorale, bannere și alte materiale de propagandă.
Mircea Filipescu
14 apr. 2025, 17:20
Amendă de 2.500 de lei pentru românii care rup afişe electorale. Care sunt cazurile excepţionale în care acestea pot fi dezlipite

Totuși, puțini români cunosc faptul că distrugerea acestor materiale poate atrage sancțiuni severe. Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, deteriorarea afișelor electorale este considerată contravenție și poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Mai exact, articolul de lege prevede că „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite este contravenție, ce poate fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”.

Aplicarea acestor sancțiuni este responsabilitatea polițiștilor, inclusiv a celor locali, precum și a jandarmilor. Aceștia au atribuția de a constata contravențiile și de a emite sancțiunile corespunzătoare, potrivit Newsweek.

Există, totuși, și excepții de la această regulă. Anumite situații permit cetățenilor să îndepărteze afișele electorale fără riscul de a fi amendați. De exemplu, dacă un afiș a fost lipit pe gardul sau pe clădirea unei persoane fără acordul acesteia, proprietarul spațiului poate să îl înlăture fără nicio consecință legală, potrivit avocatnet.ro. Condiția este ca acel spațiu să îi aparțină și să nu își fi dat acordul scris pentru afișajul electoral.

Citeşte şi: Firmele care înlocuiesc contractele de muncă individuale cu colaborări, vizate de ANAF. Amenzile pot ajunge până la 200.000 de lei

În ceea ce privește locurile în care pot fi amplasate legal afișele electorale, legea este clară. Materialele de acest tip trebuie să fie lipite doar pe panourile electorale special amenajate, care sunt amplasate de autoritățile locale – în special de primari – în spații publice frecventate de cetățeni. În alte zone, afișajul este permis doar dacă există acordul expres al proprietarului spațiului respectiv.

Mai mult, legislația interzice în mod expres afișajul electoral în anumite locuri. „Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației”, se mai arată în lege.

Această reglementare are rolul de a preveni atât deteriorarea infrastructurii publice, cât și apariția unor situații periculoase pentru circulația rutieră, prin acoperirea semnelor sau panourilor informative.

Citeşte şi: Vin banii în România! Un mare producător internațional investește în țara noastră. Mutare importantă în sectorul energetic

Amenzi de până la 50.000 de lei pentru cei care își exprimă părerile politice pe rețelele sociale. BEC a dat peste 250 de sancţiuni

Persoanele care îşi exprimă părerile despre orice şi oricine pe paginile lor de socializare, în special cele politice, exprimate cu năduf, riscă amenzi mari. Nu tot timpul, dar în campanie electorală da. În categoria postărilor periculoase pentru buzunare intră practic orice remarcă în favoarea sau defavoarea unui candidat.

Ea este considerată prin lege material electoral. Şi nu este o simplă ameninţare, sunt deja oameni amendaţi. Între ei, fostul premier Adrian Năstase, dar şi fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cristi Dănileţ..

Vorbim despre peste 250 de postări pe reţelele de socializare pentru care BEC a cerut eliminare pentru că încalcă legislaţia în vigoare. E vorba despre legea pe care o avem acum, o Ordonanţă de Urgenţă care a fost adoptată în luna ianuarie de guvernul Ciolacu.

Oficialii din guvern spuneau la acea vreme că este nevoie de această lege pentru a nu se repeta scenariul de anul trecut cu Călin Georgescu.

Legea prevede că este material publicitar politic în timpul campaniei electorale orice mesaj postat pe reţelele de socializare orice material prin care alegătorii sunt îndemnaţi să voteze sau nu, să aleagă un candidat sau altul.

Astfel de materiale ar trebui să conţină obligatoriu acel cod de mandatar oficial. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare adică între 15.000 şi 50.000 de lei.

AEP a venit cu precizări şi spune că orice român poate fi considerat actor politic pentru că legislaţia prevede că sunt „actori politici” candidaţii la prezidenţiale, partidele care îi susţin, membrii acelor partide. Dar dincolo de acest lucru, AEP spune că poate fi considerat „actor politic” orice persoană fizică sau juridică ce promovează un obiectivele politice ale unui partid sau ale unui candidat.

De aici, se poate ajunge la concluzia că orice român care postează în social media un text în favoarea sau în defavoarea unui candidat să fie încadrat la această prevedere legislativă. Atunci când postăm pe reţelele de socializare, mare atenţie, e foarte posibil să fim consideraţi „actori politici” şi riscăm fie ştergea postării, fie acele amenzi uriaşe.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce bani trebuie declaraţi la ANAF. Aşa nu vei avea probleme cu legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării