Amendă de 20.000 de lei pentru un sibian care a tăiat copacul de lângă curtea sa. Îl deranjau frunzele

Conform legii în vigoare, tăierea anumitor copaci în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă drastică.
Filip Stan
31 oct. 2023, 21:08
Amendă de 20.000 de lei pentru un sibian care a tăiat copacul de lângă curtea sa. Îl deranjau frunzele

Un sibian a testat dilema ce se întâmplă dacă pui drujba pe copacul din curte, iar consecintele au fost mai grave decat iti poti imagina.

Pentru a nu fi prins de autorități și a acoperi urmele faptei sale, individul a târât copacul în propria curte și a încercat să ascundă rădăcinile cu o vopsea roșu-maronie. Ce nu și-a dat seama este că tot gardul curții sale fusese vopsit cu aceeași culoare, făcându-l pe autorul faptei ușor de identificat, scrie Turnul Sfatului.

Totul a fost descoperit la prima oră a dimineții, când un trecător a observat ciotul lăsat pe marginea trotuarului și a sesizat Primăria Sibiu prin intermediul aplicației Sibiu City App. La fața locului s-au deplasat atât reprezentanți ai Poliției Locale, cât și cei de la Spații Verzi, care au constatat că nu fusese emis niciun aviz de tăiere în zonă.

Accident grav pe Transalpina! Un copac a căzut peste o mașină aflată în mers. O femeie a murit strivită, iar o bună perioadă de timp elicopterul SMURD nu a putut să intervină din cauza condițiilor meteo

”În urma unei sesizări primite prin intermediul aplicației Sibiu City App cu privire la tăierea ilegală a unui arbore de pe Calea Poplăcii nr. 25, Poliția Locală și Serviciul Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi au verificat situația în teren, având în vedere că nu s-a emis aviz de tăiere pentru acest arbore situat pe domeniul public. La adresa menționată s-a identificat ciotul unui tei matur, cu diametrul trunchiului de 40 de cm. Tăierea acestuia a fost făcută recent și manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul era acoperit cu vopsea roșie”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu pentru presa Turnul Sfatului.

După câteva investigații, autoritățile s-au întâlnit cu bărbatul în cauză și l-au întrebat ce anume l-a motivat să taie teiul. Răspunsul a fost surprinzător – bărbatul se simțea deranjat de frunzele căzute în curte în timpul toamnei.

 

Gestul lui a fost urmat de consecințe grave, autoritățile aplicându-i o amendă de nu mai puțin de 20.000 de lei și obligându-l să achite în plus și valoarea copacului, care, estimat la prețul actual din piața, îl va mai ușura pe forestierul de ocazie cu alte câteva mii de lei.

”În urma inspecției vizuale în zonă, polițiștii locali au identificat arborele tăiat în curtea unui cetățean. Persoana fizică a fost identificată și va fi sancționată cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, în baza  art.12, alin.(5) din Legea nr.24/2007. De asemenea, imediat ce se va stabili valoarea prejudiciului, suma va fi imputată cetățeanului în cauză, iar în cazul în care nu va dori să achite, va fi inițiată o acțiune în instanță”, au mai explicat oficialii Primăriei Sibiu.

Serviciul Parcuri și Zone Verzi va planta în această toamnă un alt tei în locul celui tăiat.

@romaniaffw

Tăierea unui nuc aduce amenzi de până la 10.000 de lei! romania news info curiozitati tiktok followus viral romaniaffw news fy viral stirilealtfel whathappenedinromania fyp stiri ronews ro roffw nuc nucprotejatdelege taiereacopacilor autorizatie

♬ sunet original – Romania Fast-Forward – Romania Fast-Forward

Copacul pe care n-ai voie să-l tai în România, chiar și în propria curte. Amenda este uriașă şi pentru tăiatul nucului

Legea Pomiculturii nr. 348/2003 reglementează foarte clar şi  cultura nucului din categoria de pomi răzleți (adică situați la distanță unii de alții). Conform actului normativ, tăierea nucilor se poate face numai în baza unei autorizații, indiferent de propietari.

Cererea pentru autorizație trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care plănuiești să tai copacul, iar aprobarea solicitării este oferită de o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură, doar în urma unei verificări prealabile în teren.

Cum poți obține autorizația pentru a tăia acest copac

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Pentru a obține  acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Conform legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei.

Arborele lui Iuda, copacul de care s-ar fi spânzurat după trădarea lui Iisus, a înflorit la Galaţi

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă  a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

Citește și: Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Croaţia reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri începând din 2025
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...