Un sibian a testat dilema ce se întâmplă dacă pui drujba pe copacul din curte, iar consecintele au fost mai grave decat iti poti imagina.
Pentru a nu fi prins de autorități și a acoperi urmele faptei sale, individul a târât copacul în propria curte și a încercat să ascundă rădăcinile cu o vopsea roșu-maronie. Ce nu și-a dat seama este că tot gardul curții sale fusese vopsit cu aceeași culoare, făcându-l pe autorul faptei ușor de identificat, scrie Turnul Sfatului.
Totul a fost descoperit la prima oră a dimineții, când un trecător a observat ciotul lăsat pe marginea trotuarului și a sesizat Primăria Sibiu prin intermediul aplicației Sibiu City App. La fața locului s-au deplasat atât reprezentanți ai Poliției Locale, cât și cei de la Spații Verzi, care au constatat că nu fusese emis niciun aviz de tăiere în zonă.
”În urma unei sesizări primite prin intermediul aplicației Sibiu City App cu privire la tăierea ilegală a unui arbore de pe Calea Poplăcii nr. 25, Poliția Locală și Serviciul Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi au verificat situația în teren, având în vedere că nu s-a emis aviz de tăiere pentru acest arbore situat pe domeniul public. La adresa menționată s-a identificat ciotul unui tei matur, cu diametrul trunchiului de 40 de cm. Tăierea acestuia a fost făcută recent și manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul era acoperit cu vopsea roșie”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu pentru presa Turnul Sfatului.
După câteva investigații, autoritățile s-au întâlnit cu bărbatul în cauză și l-au întrebat ce anume l-a motivat să taie teiul. Răspunsul a fost surprinzător – bărbatul se simțea deranjat de frunzele căzute în curte în timpul toamnei.
Gestul lui a fost urmat de consecințe grave, autoritățile aplicându-i o amendă de nu mai puțin de 20.000 de lei și obligându-l să achite în plus și valoarea copacului, care, estimat la prețul actual din piața, îl va mai ușura pe forestierul de ocazie cu alte câteva mii de lei.
”În urma inspecției vizuale în zonă, polițiștii locali au identificat arborele tăiat în curtea unui cetățean. Persoana fizică a fost identificată și va fi sancționată cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, în baza art.12, alin.(5) din Legea nr.24/2007. De asemenea, imediat ce se va stabili valoarea prejudiciului, suma va fi imputată cetățeanului în cauză, iar în cazul în care nu va dori să achite, va fi inițiată o acțiune în instanță”, au mai explicat oficialii Primăriei Sibiu.
Serviciul Parcuri și Zone Verzi va planta în această toamnă un alt tei în locul celui tăiat.
Legea Pomiculturii nr. 348/2003 reglementează foarte clar şi cultura nucului din categoria de pomi răzleți (adică situați la distanță unii de alții). Conform actului normativ, tăierea nucilor se poate face numai în baza unei autorizații, indiferent de propietari.
Cererea pentru autorizație trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care plănuiești să tai copacul, iar aprobarea solicitării este oferită de o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură, doar în urma unei verificări prealabile în teren.
Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.
Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:
Conform legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei.
Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.
Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.
Citește și: Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț