Printre cele mai frecvent sancționate situații se numără prezența unor obiecte ce pot obstrucționa sau afecta vizibilitatea șoferului. De exemplu, afișele, reclamele sau orice alte elemente aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale sunt strict interzise. De asemenea, obiectele agățate sau plasate pe oglinzi, parbriz sau lunetă, cum ar fi jucăriile sau brățările, sunt considerate surse de distragere a atenției și pot duce la amenzi de până la 3.000 de lei.
Legea interzice și transportul unor obiecte periculoase în mașină. Printre acestea se numără:
Flacoanele cu benzină sau alte substanțe inflamabile / toxice, cu excepția celor destinate uzului personal și depozitate în recipiente sigilate;
Acumulatoarele neizolate sau substanțele chimice care pot cauza scurgeri sau explozii;
Obiectele ascuțite sau grele care nu sunt corect fixate și care pot deveni un pericol major pentru ocupanți în cazul unui accident sau al unei frânări bruşte.
Obiecte care pun în pericol siguranța pasagerilor.
Echipamentele de protecție care nu sunt conforme cu reglementările legale pot duce la sancțiuni. De exemplu, utilizarea scaunelor auto pentru copii care nu sunt omologate sau a altor sisteme de siguranță neconforme este interzisă. În aceeași categorie se încadrează și obiectele care împiedică utilizarea corectă a centurii de siguranță, cum ar fi gențile sau pungile plasate între scaun și centură.
Dispozitivele electronice, în special telefoanele mobile, reprezintă un risc semnificativ, chiar dacă nu sunt ținute în mână. Dacă nu sunt plasate într-un suport sau într-un loc sigur, acestea pot distrage atenția șoferului. De asemenea, obiectele nesecurizate care pot cădea pe podea sau ajunge sub pedale, cum ar fi bagajele sau alte obiecte mobile, pot reprezenta un pericol.
Transportul animalelor fără a respecta condițiile de siguranță, de exemplu, în cuști speciale sau prin fixare corespunzătoare, poate deveni un pericol major în cazul unei frânări bruşte sau al unei coliziuni. Totodată, alimentele și băuturile plasate incorect, care pot aluneca și distrage atenția șoferului sau pasagerilor, sunt considerate elemente ce pot contribui la producerea unui accident.
În plus față de amenzile semnificative, care pot ajunge până la 3.000 de lei, nerespectarea reglementărilor privind obiectele interzise în mașină poate duce și la alte sancțiuni. În cazuri grave, șoferul riscă retragerea permisului de conducere.