Anul trecut, România a raportat o rata de 98 de de persoane decedate în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, scrie capital.ro. Aceasta rata din România a crescut în 2015 faţa de 2014, când a fost de 91 persoane decedate/un milion de locuitori.
Viteze excesivă este unul dintre principalele motive ale accidentelor. Dacă în România majoritatea radarelor fixe nu funcţionează în alte ţări acestea sunt foarte eficiente şi descurajează şoferii să mai apese pedala de acceleraţie.
Spre exemplu în Germania, poliţia foloseşte un radar denumit Enforcement Trailer. Acesta detectează maşinile care depăşesc viteza legală şi realizează două fotografii: una cu un cadrul general al maşinii şi una în care fotografiază de aproape plăcută de înmatriculare. Datele obţinute sunt transmise printr-o conexiune wireless la internet către departamentul de poliţie, care validează informaţiile şi emite amenzile aferente. În Anglia şi Franţa, astfel de radare sunt la ordinea zilei, iar amenzile sunt usturătoare.
În Arabia Saudită, poliţia deghizează radarele, astfel încât să nu fie obervate de şoferi, iar acestea sunt foarte performante. Spre exemplu, aceste pot detecta viteza, dacă şoferul schimbă bandă obsesiv, dacă nu păstrează distanţa regulamentară etc. Camerele performante îî detectează la fel de uşor pe cei care vorbesc la telefonul mobil, care citesc SMS-uri sau care nu poartă centura de siguranţă. În această ţară folosirea telefonului mobil la volan se pedepeseşte cu închisoarea (24 de ore) şi amendă de 3.600 de euro.