Rufele întinse pe balcon sau chiar în grădina de la bloc au devenit o adevărată practică printre unii locatari, mai ales atunci când aceștia locuiesc la parter și nu beneficiză de balcon, chiar dacă, cel puțin din punct de vedere estetic, lucrurile nu sunt tocmai în regulă.
Primăria din Iași vrea să oblige locuitorii să renunțe la obiceiurile domestice care strică aspectul orașului, așa că a pus, pe 14 ianuarie, în dezbatere publică, un regulament local de arhitectură și estetică urbană, prin care vrea să facă mai multe reglementări.
Fără rufe la uscat la vedere! De asemenea, aparatele de aer condiționat pe fațadele blocurilor trebuie să fie ascunse sau să dispară, izolații termice făcute parțial sau zugrăveli în culori stridente. Un proiect al Primăriei Iași, aflat în dezbatere publică, aduce amenzi de până la 5.000 lei pentru toate aceste nereguli.
Astfel, rufe puse la uscat în balcoane care dau spre stradă și aparate de aer condiționat montate la întâmplare pe fațadă ar trebuie să nu mai existe în Iași, odată cu adoptarea regulamentului, care are scopul de a îmbunătăți estetic a orașului.
Aparatele de aer condiționat pot fi montate pe lateral sau în spatele blocurilor, însă pot fi făcute excepții dacă instalațiile sunt acoperite cu grile sau cutii decorative asortate cu fațada.
„Aparatele de aer condiționat, ca aparatele de aer condiționat, că aici se găsesc soluții foarte ușor să le maschezi, dar într-adevăr cu rufele la uscat, în condițiile în care sunt soluții acum să poți să-ți pui pe un suport, aici trebuie să fim într-adevăr prea puțin permisivi”, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iași. „Sancțiuni din astea financiare ar trebui. Numai așa se pot îndrepta lucrurile”, a declarat un ieșean. „Să dispară, pentru că e de prost gust și strică imaginea orașului”, a mai spus o locuitoare din Iași.
„Măsurile astea sunt foarte tardive, pentru că ar fi trebuit adoptate mai de mult, nu de acuma, pentru că acuma creează niște costuri foarte mari pentru proprietari”, a completat un bărbat
Sancțiunile vor începe de la 1.000 lei și pot ajunge până la 5.000 lei, iar lista de interdicții este mai lungă.
„Termoizolații la etajul 3, la etajul 2 doi nu. Roz la doi, la patru galben. Să fie o suprafață uniformă, să fie o culoare aprobată prin acest regulament”, a declarat Ștefan Hantăr, de la compartimentul design și arhitectură al Primăriei Iași, pentru Digi24.
Prin acest regulament, blocurile și clădirile din oraș vor putea fi zugrăvite doar în culori neutre, alb și variații de gri sau bej. Autoritățile estimează că regulamentul va intra în dezbaterea Consiliului Local pentru a fi aprobat în luna martie.
Nu este singurul oraş mare cu astfel de probleme. La Bucureşti, sunt interzise aerele condiţionate cu ieşire la marile bulevarde.
Conform unei hotărâri de Consiliu Local Ploieşti, în cazul în care domeniul public este utilizat în alte scopuri, persoanele vinovate pot risca amenzi destul de mari. Asta în cauzul în care se fapta este sesizată și se constată ocuparea ilegală a domeniului public. Sesizarea poate fi făcută către Dispeceratul Primăriei Ploiești și către Poliția Locală.
La Ploiești, încă din 2006, este în vigoare un Regulament privind gospodărirea municipiului Ploiești, precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții. Astfel, actul normativ, a prevăzut sancțiuni cuprinse între 250 – 700 de lei în cazul „utilizării domeniului public pentru diferite activități gospodărești (spălat rufe, gătit etc.).
În 2019, municipalitatea a propus un alt regulament privind gospodărirea municipiului Ploiești, precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții.
Inițiativa, care viza inclusiv majorarea amenzii în cazul celor care utilizau domeniul public pentru diferite activități, respectiv pentru spălarea rufelor sau prepararea de alimente nu a mai intrat în vigoare. La acea dată s-a propus o sancțiune de 1000 – 2000 de lei.
Spațiul comun când vine vorba de blocuri este un subiect amplu dezbătut în cadrul asociațiilor de proprietari. Spațiul care a stârnit cele mai multe discuții este uscătoria, loc care doar în anumite condiții poate fi închis de un singur proprietar.
Conform legii, fiecare proprietar din bloc poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii. Ce înseamnă asta?
Faptul că există spații comune în bloc și în prejma clădirii care pot fi folosite de toată lumea. În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
În ce condiții poți pune rufele la uscat în uscătoria de la bloc? Legea delimitează spațiul comun
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum;
e) holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele;
f) antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă;
g) centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele.
Există anumite situații în care locatarii pierd posibilitatea de a folosi toate aceste spații. Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.
Conform legii, dacă unul sau mai mulți proprietari nu respectă aceste prevederi riscă amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei.
Sunt şi alte reguli stricte pe care românii le încalcă la bloc. De-a lungul anilor de pace, românii au găsit o altă „utilitate” pentru adăposturile antiaeriene, multe în subsoluri transformându-le în „cămări” pentru murături sau spații de depozitare pentru mobilier sau electrocasnice vechi.
Așa se întâmplă, spre exemplu cu adăposturile antiaeriene din Târgu Jiu, care ar trebui să ofere protecție în caz de pericol, dar au devenit mai degrabă depozite pentru murături, gunoi și alte obiecte neesențiale. Din cele 70 de buncăre existente în județul Gorj, doar 19 sunt încă funcționale.
Una dintre cele mai mari facilități de acest gen din Târgu Jiu se află acum în stare avansată de degradare. Ușile de acces sunt corodate de rugină și nu se mai pot deschide, iar lipsa de utilități precum căldura și curentul electric face ca aceste spații să fie total nepotrivite pentru folosință.
Absența truselor de prim ajutor sau a medicamentelor agravează situația, făcând orice ședere în aceste adăposturi periculoasă, chiar și pentru perioade scurte.
Eliberarea acestor spații ar putea dura chiar și o zi întreagă, ceea ce înseamnă că, în caz de urgență, mulți locuitori din Gorj ar fi lipsiți de un refugiu adecvat.
Boxele de la subsol au şi ele reguli de utilizare. Toată lumea vrea mai mult loc în locuință, astfel că locatarii care beneficiază de o boxă gospodărească se pot considera norocoşi, putând depozita acolo lucrurile pe care nu le folosesc cotidian, dar pe care nici nu vor să le arunce, însă trebuie să fie atenţi să nu încalce legea.
Trebuie, însă, ca în aceste spații să nu fie depozitate substanțe care reprezintă un mare risc de incendiu. La fel de importantă este și asigurarea măsurilor de protecție corespunzătoare.
„Potrivit prevederilor art.4.2.3 paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.
Așadar, pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie în mod curent, te poți folosi de boxele gospodărești. Există și oameni care scot pe casa scării obiectele care-i incomodează în locuință, dar și aici este nevoie de mare atenție.
Obiectele nu trebuie să blocheze căile de acces. În caz de incendiu, acestea ar sta în calea celor care trebuie evacuați sau în calea salvatorilor.
Potrivit dispozițiilor prevăzute în articolul 35 al Legii locuinței nr. 114 din 1996, republicată, în cazul clădirilor de locuit cu mai multe unități locative, proprietarii sunt responsabili de asigurarea condițiilor normale de funcționare a locuințelor deținute în exclusivitate și a spațiilor deținute în comun.
Totodată, în cadrul Capitolului IV din Normele generale de protecție împotriva incendiilor, adoptate conform OMAI nr.163/2007, sunt stabilite prevederi esențiale care acoperă măsurile generale pentru prevenirea incendiilor în exploatarea construcțiilor, instalațiilor și amenajărilor, precum și în legătură cu căile de evacuare, inclusiv în locuințele unifamiliale și multifamiliale.
Autoritățile române iau atitudine și dau amenzi usturătoare în cazul în care locatarii blocurilor nu respectă anumite reguli importante. Codul Penal se schimbă, iar fapta de terorizare se incriminează.
Românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont de regulile importante care vin în sprijinul conviețuirii fără probleme. Exceptând orele de liniște, există anumite conduite care trebuie respectate cu sfințenie de locatarii blocurilor.
În primul rând, orice demers de renovare făcut de proprietar trebuie să aibă în vedere și opinia vecinilor, iar lucrările care afectează spațiile comune trebuie să fie aprobate de Asociațiile de Proprietari. Nerespectarea acestui gen de reguli reprezintă încălcarea legii și atrage sancțiuni mari.
Proprietarii care își renovează locuința trebuie să aibă acordul vecinilor și să fie atenți la modul în care strâng materialele și produsele folosite după finalizarea lucrării. În plus, cei care vor să modifice arhitectura proprietății trebuie să obțină autorizații. De exemplu, atunci când se dorește închiderea sau deschiderea balconului, este nevoie de acord.
Încălcarea acestui tip de reguli vine cu amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, iau autoritățile pot fi sesizate de orice locatar al blocului respectiv.