Amendă de două milioane de euro pentru Blue Air. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat compania aeriană românească low-cost după ce a anulat zboruri în valoare de peste 66 de milioane de lei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, Blue Air a anulat 11.289 de zboruri, adică 178.405 de rezervări pentru care s-au plătit 66.585.967,68 lei.
Astfel, ANPC a decis, în urma acestor anulări, dar și datorită faptului că operatorul economic nu a declarat cifra de afaceri, să aplice o amendă în valoare de 2 milioane euro.
De asemenea, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, ca măsură de remediere încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile.
ANPC dispus măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate.
„Având în vedere că abaterile constatate privesc atât consumatori din România, cât și din UE, ANPC, prin Direcția Generală Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a transmis o alertă către Comisia Europeană şi autorităţile omoloage ANPC, din celelate state membre, prin care solicită verificarea, la nivel european a încălcărilor similare de legislație, altele decât cele reclamate la ANPC, ori dacă s-au luat deja măsuri de asigurare a respectării legislației, pe teritoriul UE, împotriva unor astfel de abateri ale companiei Blue Air Aviaton SA”, arată instituția.
ANPC menționează că au fost primite 924 de reclamaţii transfrontaliere, fapt care a determinat necesitatea obţinerii unor informaţii suplimentare şi prin reţeaua CPC, care funcţionează ȋn baza Regulamentului (UE) 2394/2017 şi care asigură cooperarea dintre autorităţile naţionale de supraveghere şi control ale pieţei din toate statele membre, la care se adaugă Comisia Europeană.
ANPC mai recomandă consumatorilor să fie extrem de vigilenți și să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor.
„Reamintim totodată că, odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua CPC și Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor”, mai arată ANPC.
ANPC mai recomandă consumatorilor să semnaleze situațiile similare celor prezentate mai sus, indiferent de compania aeriană unde acestea sunt înregistrate.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi avertizează pe consumatori că societățile comerciale care recuperează sumele nerambursate de companiile aeriene, în cazul anulării zborului percep comisioane pentru aceste servicii.
”Românii cu pierderi ar trebui să fie despăgubiți de compania aeriană sancționată, chiar înainte sau după emiterea amenzii date autoritatea noastră, fără a fi nevoie revenirea la solicitarea precedentă.
Cu toate acestea, nu cred că lucrurile vor sta exact așa cum ne imaginăm. Din ce vedem nu se arată că operatorul ar avea disponibilitatea de a face aceste rambursări căutând permanent subterfugii. Am aplicat această sancțiune în speranța că păgubiților li se va returna pierderile.
ANPC a notificat deja structurile europene. Noi nu putem notifica companiile aeriane care nu sunt ale României, dar putem trimite notificări către autoritățile competente. Vorbim de companiile WizzAir și Ryanair pentru care și noi primim reclamații de la români, vom avea discuții și cu Tarom pentru a vedea cu ce se confruntă.”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC, la Euronews.