Proprietarii și chiriași care stau la bloc trebuie să aibă în vedere o chestiune importantă ascunsă în lege cu privire la traiul comun, deoarece nerespectarea acesteia le poate aduce amenzi serioase.
În România, proprietarii și chiriașii care stau la bloc doresc, de obicei, să îmbunătățească sau să înfrumusețeze spațiul comun, însă mulți locatari nu au habar de prevederile legale referitor la modificările aduse proprietății comune. Astfel de inițiative pot duce la sancțiuni total neplăcute.
Spre exemplu, un locatar a dorit să propună în Adunarea Generală amenajarea unei terase la un bloc nou. În acel moment, a descoperit că poate fi amendat în cazul în care nu respectă legislația în vigoare. Acesta trebuia să identifice proprietarul terasei, să consulte un arhitect, să obțină autorizațiile necesare și acordul tuturor proprietarilor.
Citește și : O nouă excepţie pentru aceşti bugetari în Ordonanţa trenuleţ. Ce se întâmplă cu sporurile pentru sâmbete şi duminici
În cazul în care ar fi făcut lucrarea fără autorizații sau acordul vecinilor, ar fi fost pasibil de sancțiuni dure. Amenzile pentru schimbarea destinației părților comune se situează între 4.000 și 9.000 de lei, iar conform Legii 196/2018, lipsa autorizațiilor sau modificările neaprobate ale proprietății comune pot fi sancționate cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Citește și : Oferta momentului pentru români: salariu de 500 de lei pe zi şi trei mese, plus cazare. Nu se cer studii superioare
Chiar și amplasarea de ghivece cu flori pe scara blocului sau plantarea unor pomișori pot duce la amenzi serioase, deși scopul este unul inofensiv, acela de a înfrumuseța zona.