Legislația din România obligă firmele și persoanele fizice proprietare de terenuri să le cureţe anual de ambrozie. În fiecare an, autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu fac controale în țară.
Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
În perioada 1 – 15 iulie, vor fi trimise primele avertismente către proprietarii de terenuri cu ambrozie. Dacă nu se conformează, începând cu 16 iulie și până la 31 octombrie, proprietarii de terenuri cu ambrozie care nu s-au conformat avertismentelor date de autorităţile locale pot fi amendaţi.
Amenzile pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie pot ajunge până la 20.000 lei. Mai exact, Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.
Citește și: Alergia la polen: Simptome și metode de prevenție
Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm
Alergia la ambrozie este o afecțiune exrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populațoa țării noastre. Persoanele alergice la ambrozie sunt în număr aproape la fel de mare precum cei care suferă de diabet zaharat.
Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.
Deși persoanele alergice consideră că primăvara este perioada în are polenul îi poate afecta cel mai mult, ambrozia are o perioadă maximă de polenizare în perioada august-septembrie și poate dura până în luna octombrie. În perioada august-octombrie, ambrozia poate cauza rinita alergică, cunoscută și sub denumirea de „febra fanului”.
Specia de ambrozie cea mai răspândită în țara noastră și care se face vinovată de alergiile românilor este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută popular sub denumirea de iarbă de paragină.
Răpândirea polenulu se face cu ajutorul vântului, iar o singură plantă poate elibera miliarde de particule de polen si pana la 30.000 de semințe, care pot rămâne în stare germinativă timp de 40 de ani.