Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție

Românii care au avut, anul trecut, venituri extrasalariale, precum cele din chirii, investiții, dobânzi sau activități independente, trebuie să depună Declarația unică până pe 25 mai.
Alina Costache
08 mai 2024, 19:35
Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție
Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție

Cei care au avut, în 2023, venituri din chirii, investiții, dobânzi sau activități independente trebuie să depună Declarația unică până pe 25 mai, ultimul termen până când poate fi depus documentul. Legea prevede că amenda pentru nedepunerea Declaraţiei unice este între 50 şi 500 de lei.

Citește și: Gata cu ”fentatul”amenzilor luate de români în afara țării. Parlamentul European a mărit lista abaterilor pentru care amenda vine direct acasă

Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document

Declarația Unică 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din chirii, bursă, dobânzi, dividende sau din tranzacții cu criptomonede. Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut până atunci obligația depunerii Declarației Unice trebuie să o depună în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau încheierii contractului între părți.

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-au realizat veniturile. Acest lucru este necesar pentru declararea venitului realizat și stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale.

Actul trebuie depus pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate. Pentru a destina o sumă reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat către entități nonprofit sau unități de cult, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Termenul de depunere pentru fiecare situație poate varia, iar neîndeplinirea acestora poate atrage sancțiuni.

Ce venituri trebuie declarate la ANAF

Declarația Unică trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care, în cursul anului fiscal, au obținut venituri sau pierderi atât în România, cât și în străinătate și care sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale conform legii fiscale. De asemenea, Declarația Unică trebuie depusă și de către următoarele categorii de contribuabili:

a) Profesioniștii, cum ar fi persoanele reglementate conform Codului Civil și cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de anumite indemnizații conform legislației în contextul pandemiei.

b) Persoanele fizice care nu au obținut venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

c) Persoanele fizice conform unor prevederi specifice legate de stabilirea bazei anuale de calcul al contribuțiilor sociale și de sănătate, în cazul utilizării unui alt nivel al salariului minim brut pe țară decât cel prevăzut de lege.

Din 2024 se aplică și noi reguli pentru veniturile din chirii. În timp ce, în 2023, impozitul era de 10%, în 2024, pentru veniturile din chirii, se aplică reguli noi pentru impozitare. Cota de impozitare rămâne 10%, dar acum se poate deduce o cotă fixă de 20%, fără să fie nevoie să păstrezi documente pentru cheltuieli sau înregistrări contabile. Asta înseamnă că impozitul efectiv scade la 8%, calculat per totalul veniturilor anuale obținute de proprietar.

O altă întrebare importantă este care este diferența între veniturile extrasalariale și veniturile din alte surse.

Veniturile extrasalariale includ orice venituri suplimentare obținute în afara salariului principal. Dacă aceste venituri depășesc anumite limite, trebuie declarate și impozitate, iar o parte din ele trebuie direcționate către contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Veniturile din alte surse intră într-o categorie ce acoperă o varietate largă de venituri impozabile, care nu se încadrează în categoriile tradiționale, cum ar fi salariile. Acestea includ prime de asigurare, câștiguri din contracte de asigurare, diferențe de prețuri pentru bunuri și servicii, onorarii din arbitraj comercial și multe altele. Aceste venituri trebuie raportate și impozitate corespunzător conform legii. De asemenea, conform Codului Fiscal, contribuabilii care obțin venituri din alte surse nu sunt obligați să completeze Registrul de evidență fiscală și să conducă evidența contabilă.

Potrivit legii, salariul minim luat în calcul pentru veniturile aferente anului trecut este de 3.000 de lei, chiar dacă acesta a fost majorat la 3.300 de lei. Legea mai spune că amenda pentru nedepunerea Declaraţiei unice este între 50 şi 500 de lei, iar dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, contribuabilul va plăti dobânzi şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Citește și: COD RUTIER 2024. Polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
NOTIFICARE pentru șoferii din România. Hârtia pe care o pot găsi direct pe PARBRIZ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rezultatele la Bacalaureat 2024 vor fi publicate pe 8 iulie
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!