Amenda la bloc se dă nu doar pentru că strici, ci și pentru că repari sau înfrumusețezi. Astfel, cineva a vrut să afle dacă poate amenja o terasă la un bloc. El nu a știut că va lua amendă și dacă schimbă în bine fața blocului.
Cineva s-a interesat cum poate modifica o terasă care se învecinează cu apartamentul său: „Aș dori să propun în Adunarea Generală lucrarea de amenajate terasă pentru un bloc nou ce are o terasă foarte mare și care poate fi amenajată foarte frumos. Dar nici nu știu de unde să încep. Ce mă sfătuiți, care ar fi primii pași în acest sens? Bănui că trebuie autorizație, acordul celor de dedesubt și bineînțeles găsită firma de amenajare”, a întrebat o personă.
Spre surprinderea celui care a întrebat, acest a aflat că poate fi amendat. „În primul rând trebuie să aflați cine este proprietarul terasei. Pot fi proprietari cei ce dețin acela aparatmanet de la ultimul etaj dar și dezvoltatorul. Apoi să luați legătură cu arhitectul și să vedeți daca este posibila aceasta lucrare….”, l-a sfătuit cineva.
Apoi, a aflat că schimbarea destinației unei părți de bloc îl poate costa scump.
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a
următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de
către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de
legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.
Pentru asemenea lucrări se dau amenzi. Iar dacă lucrarea sau modificarea e făcută de mai mulți locatari, mai mulți vor fi amendați.
Constatarea încetării destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
Altfel, se dau amenzi între 4.000 și 9.000 de lei.
Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.
Mulți dintre românii care au ghivece cu flori sau plante ornamentale pe scara blocului nu știu că fapta este interzisă prin lege. Dacă și tu ești unul dintre românii care pune ghivece cu flori pe scara blocului, află că riști să primești o amendă destul de mare. Multe persoane aleg să înfrumusețze spațiul comun din imobile cu tot felul de flori și plante ornamentale, dar gestul este pedepsit de lege. este valabil şi pentru cei care plantează flori sau pomişori în gădina de lângă bloc.