Poliția Rutieră poate da amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 40 km/h în localitate, dar sancțiunea se aplică doar în anumite situații.
Limita de viteză în localitate este, de obicei, de 50 km/h. În unele cazuri, autoritățile locale au stabilit limite mai mari, de până la 80 km/h. De exemplu, în localitatea Românești, din Prahova, se poate circula pe DN1 cu o viteză maximă de 70 km/h.
Citește și: Amenzi de până la 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege
Cu toate astea, există situații în care limita a fost scăzută până la 30 km/h. În zona Fântânii Miorița, din București, autoritățile locale au scăzut limita de viteză la 40 km/h. Totodată, în apropierea unităților de învățământ, viteza maximă nu trebuie să depășească 30 km/h, potrivit promotor.ro.
Pe aleile dintre blocuri și pe unele pasaje rutiere se întâlnește o limitare a vitezei, la cel mult 30 km/h. Un șofer care conduce cu 40 km/h în aceste zone, încalcă legea. Chiar dacă se află în localitate, unde limita maximă este, în general, de 50 km/h, șoferul depășește cu 10 km/h viteza maximă impusă în acea zonă.
În aceste cazuri, de cele mai multe ori, Poliția Rutieră nu îi sancționează drastic pe șoferi, iar aceștia primesc doar un avertisment. Pentru depășirea cu până la 10 km/h, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 290 și 435 de lei.
Citește și: Mare atenție, șoferi! Amenzi de 3.000 de lei pentru cei care încalcă această regulă banală
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita: