Amenda primită de MOL în urma scandalului privind preţul benzinei. ANPC a făcut verificări în peste 70 de benzinării din toată ţara, fiind date amenzi de 370.000 de lei.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că inspectorii ANPC au dat amenzi de 370.000 de lei în urma controalelor făcute la staţiile de carburanţi.
MOL a fost amendată de ANPC cu 100.000 de lei în urma scandalului privind prețul benzinei. Celebra benzinărie din Beiuş, care a vândut miercuri benzină cu 11 lei litrul, a primit o amendă în valoare de 35.000 de lei, potrivit Hotnews.
Reamintim că, miercuri seară ministrul Economiei, a indicat compania MOL ca fiind sursa panicii care a dus la formarea de cozi uriașe la benzinăriile din țară.
„Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe contul sau de Facebook.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi demararea de controale în toate companiile petroliere din România pe fondul creșterilor nejustificate a prețurior la carburanți.
„Statul roman are obligația de a-și proteja cetățenii și economia mai ales în această perioadă complicată generata de invazia Rusiei în Ucraina. Nu voi permite nimanui să profite de această situatie pentru ca din lacomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.”, a declarat premierul.
Consiliul Concurenței a anunțat deja că a demarat o investigație privind situațiile în care preturile carburanților au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.
Lanţul de benzinării MOL România vine cu precizări în urma scumpirilor carburanţilor şi precizează că societatea se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei.
”MOL România se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei. Cu o prezenţă de peste 25 de ani pe piaţa locală, MOL România practică o politică comercială corectă şi transparentă, aliniată tuturor prevederilor legale în vigoare, fiind un jucător responsabil”, precizează reprezentanţii MOL România Petroleum Products SRL.
MOL România colaborează permanent cu autorităţile competente şi comunică transparent informaţiile necesare, mai spun ei.
”MOL România înţelege circumstanţele speciale de piaţă şi dificultăţile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Priorităţile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităţilor în ceea ce priveşte securitatea fluxului naţional de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanţii Guvernului şi cooperăm pentru orice investigaţie. În România, MOL are două modele de operare, staţiile proprii şi staţiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanţi MOL (au statutul de competitori direcţi pentru staţiile proprii) şi au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Aşa se explică situaţia preţului practicat în staţia MOL Partener din Beiuş şi care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe staţii aparţinând şi altor companii cu acelaşi profil, având o practică asemănătoare. Astfel, reţeaua MOL România nu are control asupra preţurilor practicate de staţia din Beiuş sau de ceilalţi parteneri-franciză”, mai arată compania.
Rezultatul CCS EBITDA înregistrat de Grupul ungar MOL în anul 2021 a ajuns la un maxim istoric de 3,531 miliarde dolari, peste previziuni. MOL se aşteaptă ca EBITDA să atingă sau chiar să depăşească 2,8 miliarde dolari în 2022.
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lum. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.