Legea interzice tăierea acestui copac, chiar dacă se află la tine în curte. Dacă ai un nuc și te gândești să îl tai, ei bine nu poți să faci acest lucru fără o autorizație, iar aceasta se obține destul de greu. Acest copac este protejat prin lege, iar amenda dacă încalci această regulă este uriașă. Autorizația se poate obține numai în trei condiții.
Citește și: Amendă de până la 2.500 de euro pentru românii care părăsesc țara cu un copil înscris într-un ciclu de învățământ
Legea Pomiculturii nr. 348/2003 reglementează foarte clar cultura nucului din categoria de pomi răzleți (adică situați la distanță unii de alții). Conform actului normativ, tăierea nucilor se poate face numai în baza unei autorizații, indiferent de propietari.
Cererea pentru autorizație trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care plănuiești să tai copacul, iar aprobarea solicitării este oferită de o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură, doar în urma unei verificări prealabile în teren.
Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.
Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:
Conform legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei.
Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.
Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.
Citește și: Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț