Amenda uriaşă pe care pot să primească românii care taie porcul în curte și vând apoi carnea. Greșeala pe care o fac mulți gospodari

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și, dincolo de goana pentru cadouri, românii sunt atenți și la prețurile alimentelor. În special produsele din carne de porc sunt căutate în această perioadă.
Filip Stan
18 nov. 2023, 10:00
Amenda uriaşă pe care pot să primească românii care taie porcul în curte și vând apoi carnea. Greșeala pe care o fac mulți gospodari

Porcul de Crăciun este sfânt pentru români. Fie că îl iau direct de la țară, fie că îl cumpără din târguri sau din supermarket, sub formă de cârnați, caltaboși și șunculiță afumată, românii nu renunță la bucatele tradiționale, chiar dacă între timp s-au mai rafinat și gusturile, iar colesterolul este combătut cu mușchiuleț de porc vietnamez. Pesta porcină a mai bulversat însă tabieturile culinare ale românilor, care ajung să facă eforturi uriașe pentru a ajunge la produse autohtone.

Pe Internet, anunțurile cu porci de vânzare s-au înmulțit. În același timp, și legea s-a schimbat, comercializarea animalelor făcându-se acum în condiții mult mai stricte.

Românii înclină să cumpere porcul de Crăciun întreg și caută să-l achiziționeze direct de la producător.  Dincolo de prețul mai mic, contează și calitatea cărnii, spun mulți.

De anul acesta, legea care reglementează vânzarea porcilor crescuți în gospodării s-a schimbat. Printre altele, crescătorii sunt obligați să întocmească un dosar pentru a putea vinde animalele în piețe.

DOCUMENT Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine poate primi preţiosul tichet
Totuși, având în vedere nemulțumirile crescătorilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a decis ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, porcii crescuți în gospodării să poată fi comercializați de către persoanele fizice.

„Sigur, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a spus ministrul Florin Barbu.

Ce amendă pot să primească românii care taie tăiat porcul în curte și vând apoi carnea? Tăiatul porcului a devenit un obicei. De asemenea, sunt și crescători care obișnuiesc să facă acest lucru acasă.

Informarea venită din partea ANSVSA
Ce spune însă legea și ce amendă pot să primească românii care taie tăiat porcul în curte și vând apoi carnea? Este bine să știm clar regulile, astfel încât să nu avem probleme.

Perioada sărbătorilor de iarnă se apropie, iar porcul este alimentul vedetă. Crescătorii dau lovitura în următoarele săptămâni, având în vedere că prețurile pot crește semnificativ, odată cu cererea.

Important de știut este însă cum trebuie tăiat porcul, dar și ce reguli trebuie respectate. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a tras un semnal de alarmă în acest context.

Potrivit sursei citate, este legal să tai porcul în gospodărie. Totuși, ca să faci acest lucru, ai de respectat anumite lucruri. În primul rând trebuie să soliciți vizita medicului veterinar în localitate.

Acesta trebuie să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare. De asemenea, poate fi vorba despre anumite analize. Un alt aspect important este amețirea animalului înainte de sacrificare, astfel încât acesta să fie scutit de suferință.

“Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare (marca aplicată pe urechea animalelor pentru recunoaștere – n. red.) ale animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, subliniază autoritatea.

Ce amendă pot să primească românii care taie tăiat porcul în curte și vând apoi carnea

Pe de altă parte, ANSVSA, subliniază faptul că nu poate fi vândută carnea unui porc crescut în gospodărie. Mai exact, este interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne provenite de la animalul respectiv.

Această regulă se aplică în zonele restricționate ca urmare a extinderii pestei porcine africane. Astfel, porcul poate fi tăiat în curte, însă doar familia poate să îi consume carnea fără controlul sanitar veterinar.

Proiect_Ordin_modif_130_2023_si_132_2023_15.11.2023 (1)

„Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.

Ce se întâmplă însă dacă un medic constată că animalul este bolnav? ANSVSA spune că nu trebuie riscată sacrificarea acestuia. Mai mult de atât, autoritățile pot să despăgubească o persoană într-o astfel de situație.

DOCUMENT Modificările fiscale valabile din 11 noiembrie. Cât cash poţi să ai în casă, cu cât numerar poţi să cumperi porcul de Crăciun, câţi bani scoţi la Metro din portofel

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, e precizat în comunicatul ANSVSA.

Amintim că recent, un român a fost amendat cu 6.000 de lei. Bărbatul din Satu Mare a fost sancționat pentru că a sacrificat porcul fără a anunțat medicul veterinar înainte, astfel încât să fie realizate controalele necesare.

Cum sa vinzi porcul din propria gospodarie, în mod legal. Ce trebuie să stii!

Cum sa vinzi porcul din propria gospodarie, dar sa faci totul in mod legal. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa comercializezi carnea. Fie ca vrei sa vinzi porcul de Craciun sau sa comercializezi carnea de porc, ar trebui sa stii ca autoritatile romane au venit cu o serie de precizari prin care micii crescatori isi vor putea vinde animalele.

Conform Ministrului Agriculturii, romanii isi vor putea vinde porcii doar cu ajutorul unei Adeverinte care va fi eliberata de un medic veterinar.

In cazul in care nu stiai, potrivit Legii 122/2023 sau Legea Porcului, gospodarii puteau sa isi creasca fara probleme porcii in gospodaria proprie pentru ingrasare si sacrificare. Practic, era legal sa cresti porci si sa ii sacrifici pentru consum propriu, insa nu puteai sa ii comercializezi.

Bineinteles, dupa ce tai porcul vei avea nevoie si de o analiza a carnii, pentru a te putea asigura ca animalul nu a avut trichineloza. Asadar, mare atentie si la acest aspect, daca vrei sa stii cum sa vinzi un porc, in mod legal!

De asemenea, carnea de porc poate fi transportata acasa fara nicio problema, daca porcul apartine familiei tale. Asadar, porcul sacrificat in curtea familiei este pentru consum propriu si familial, deci nu o sa fie absolut niciun fel de problema.

Cum sa afli greutatea unui porc prin masuratoare


Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie. Daca si tu planuiesti sa vinzi un porc si nu ai un cantar pentru a vedea ce greutate are, afla ca o poti afla fara sa il cantaresti.

Pentru a afla greutatea porcului fara ajutorul unui cantar, o sa ai nevoie de o ruleta si de un calculator. Expertii spun ca eroarea acestei metode este de maximum 3%, asa ca o sa fii foarte aproape de valoarea exacta.

Porcul va trebui masurat cu ajutprul unei rulete din spatele urechii si pana la baza cozii, iar aceasta valoare va fi notata cu litera “L” in formula de calcul.

 

Dupa aceea, va fi nevoie sa masori circumferinta porcului in spatele picioarelor din fata, iar aceasta valoare va fi notata cu litera “C”.

Formula de calcul este urmatoarea: G = C x C x L x 69.3. Asadar, “C” reprezinta circumferinta porcului, “L” reprezinta lungimea acestuia, “G” reprezinta greutatea totala, iar 69.3 este o constanta de calcul.

De exemplu, daca un porc are o lungime de 1.2 metri, iar circumferinta acestuia este de 1.3 metri, atunci greutatea se va calcula dupa formula: G = 1.3 x 1.3 x 1.2 x 69.3. Asta inseamna ca porcul are o greutate de 140.5 kg.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Premierul Marcel Ciolacu are grijă de „emoțiile” românilor când vine vorba de prețurile asigurărilor RCA
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Statele Unite își reînnoiesc comanda militară din Japonia pentru a contracara influența chineză
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!