Stăpânii de câini din România pot avea parte de amenzi usturătoare, dacă sunt încălcate reglementările privind faptele antisociale cu natură penală sau contravențională.
De aceea, 286 de jandarmi din Botoșani au acționat pentru prevenirea și combaterea acestora, executând peste 140 de misiuni de ordine public, independent sau în cooperare cu efective de poliție.
Acestea au rezultat în aplicarea a 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 24.000 de lei, mai ales pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, precum și pentru apelarea nejustificată a numărului unic de urgență 112 sau nerespectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.
Citește și : Obligaţie pentru românii care stau la casă, legea e clară! Dosar penal şi amendă 5000 lei
Deși pentru mulți proprietari de câini aceștia sunt considerați ca parte a familiei și tratați cu afecțiune, uneori chiar la fel ca proprii copii, din punct de vedere legal au un statut total diferit.
Legislația prevede obligații clare pentru proprietarii de câini, printre care și încheierea unei polițe de asigurare de răspundere civilă. Nerespectarea obligației poate atrage sancțiuni contravenționale, sub forma unor amenzi considerabile.
Puțini deținători de câini știu că, dacă dețin un exemplar din rase precum Pit Bull, Boerboel sau Bandog, legea impune încheierea unei polițe de asigurare pentru eventualele daune provocate de acești câini.
Lipsa unei astfel de polițe poate să ducă la amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, câinii din aceste rase, precum și metișii acestora, sunt clasificați drept câini de luptă și de atac. Din cauza caracteristicilor lor fizice, a taliei impunătoare și a forței mușcăturii, potențialul de a produce daune este ridicat.
În acest context, asigurarea de răspundere civilă nu este doar o formalitate legală, ci o măsură esențială de prevenție și responsabilitate.