Amendamente ANPC la legea dublului standard: Produsele care nu au calitatea celor din Vest să fie oprite definitiv de la vânzare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prin directorul general Paul Anghel, a propus marţi, în Comisia economică din Senat, mai multe amendamente la propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard, printre acestea fiind includerea produselor nealimentare pe lista celor care intră sub incidenţa legii, răspunderea contravenţională a celor care comercializează produse sau servicii afectate de dublul standard, introducerea menţiunii explicite privind ”constatarea dublului standard” şi sancţiunea opririi definitive de la vânzare a unor astfel de mărfuri. De asemenea, ANPC a subliniat că pentru constatarea existenţei dublului standard este necesară analizarea în paralel a produselor de referinţă.
Iulian Tudor
24 sept. 2019, 17:39
Amendamente ANPC la legea dublului standard: Produsele care nu au calitatea celor din Vest să fie oprite definitiv de la vânzare

ANPC a propus amendarea articolului 2 al propunerii legislative privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumator, conform căruia prevederile acesteia „se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanţi, servicii de telefonie şi internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerţ”, astfel că „persoane fizice” va fi înlocuit cu „ persoane fizice autorizate”, iar după „ produse agroalimentare” au fost introduse şi „produsele nealimentare”.

Un alt amendament ANPC se referă la eliminarea răspunderii civile sau penale în cazul comercializării produselor şi serviciilor cu standarde duble de calitate, fiind menţinută doar răspunderea contravenţională.

Articolul 4 al propunerii legislative, în varianta iniţiatorului, are următorul conţinut: „Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz”.

La propunerea ANPC, expresia „şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz” va fi înlocuită cu formularea „şi atrage răspunderea contravenţională”.

Directorul general al ANPC Paul Anghel a explicat pentru News.ro că această modificare a fost propusă întrucât în competenţa ANPC intră strict contravenţiile, nu şi infracţiunille, dar şi pentru conformarea cu recomandările Consiliului Legislativ, care a consemnat că propunerea legislativă nu reglementează faptele care constituie infracţiuni.

O altă modificare propusă de ANPC a vizat articolul conform căruia „comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pebtru o perioadă de şase luni„.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a solicitat înlocuirea expresiei „falsificate supuse dublului standard” cu expresia „la care s-a constatat existenţa dublului standard”. De asemenea, a menţionat că în cazul serviciilor financiare nu există cifră de afaceri la care să se aplice amenda.

Pentru alineatul 2 al articolului 5, care în forma iniţiatorilor prevede că „produsele prevăzute la alineatul 1 se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare” ANPC propune două variante.

În cazul produselor şi al serviciilor prevăzute la alin.(1) la care s-a constatat existenţa dublului standard se va dispune oprirea definitivă de la comercializare a produselor sau oprirea temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate„, este una dintre variante.

O alta este cea potrivit căreia: „În cazul produselor şi al serviciilor prevăzute la alin.(1) la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor”.

Conform articolului 6 al propunerii legislative, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi făcute de către personalul împuternicit de ANPC sau după caz de ANSVSA.

Alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că ANPC „va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard”.

În cazul acestui alineat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că nu deţine, în prezent, structura de laboratoare, aparatură, personal calificat şi bugetul pentru a putea pune în aplicare prevederile.

Paul Anghel a explicat însă că, până la crearea unei structuri proprii şi pînă la reacreditarea si reautorizarea laboratoarelor LAREX, ANPC va face activităţi de control, va face şi prelevări de probe, iar analizele vor fi făcute la alte laboratoare acredotate din România..

La Comisia economică din Senat, reprezentantul ANPC a subliniat că, „pentru a putea concluziona că la un produs /serviciu s-a constatat existenţa dublului standard, este absolut necesară analizarea în paralel a produselor/serviciilor de referinţă faţă de care se presupune existenta dublului standard”.

Altă recomandare a ANPC a fost ca, înainte de aprobarea propunerii legislative, să fie făcută notificare la nivelul Comisiei Europene.

Amendamentele au fost însuşite de către senatorii din Comisia economică.

În acelaşi timp, vă informăm că în prezent există propunerea de Directivă de modificare a Directivei 93/13/CEE de indicare a preţului, a Directivei 98/6/CE privind clauze abuzive ȋn contracte, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale incorecte şi a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, ȋn ceea ce priveşte o mai bună asigurare a respectării normelor UE de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme (denumită propunerea de Directiva Omnibus), care conţine prevederi referitoare la sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori. După publicarea în Jurnalul Oficial, Statele Membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru transpunerea acesteia în legislaţia naţională„, a precizat ANPC în documentul depus la Comisia economică din Senat.

ANPC anunţa, în urmă cu o săptămână, că a analizat 79 de produse care sunt comercializate în Europa, constatând că la 18 dintre acestea au fost găsite diferenţe faţă de produsul vândut în vestul Europei comparativ cu cel de pe piaţa românească. Printre produsele analizate şi care prezintă diferenţe au fost cele din gama Fanta, Milka, Kinder, Danone.

Paul Anghel, a declarat atunci că asemenea studii vor fi realizate şi pentru produsele nealimentare, existând suspiciuni că s-ar înregistra diferenţe de calitate şi la cosmetice, parfumuri sau detergenţi.

Există o verificare în derulare în ceea ce priveşte produsele marcă proprie a supermarketurilor şi totodată se vor face analize şi studii pe produsele nealimentare la care, de asemenea, există suspiciuni rezonabile că ar exista diferenţe de calitate. E vorba de cosmetice, parfumuri, farduri, rujuri, creme, detergenţi, şampoane, deodorante. Există persoane care ne-au sesizat mirosuri diferite, unele mai puternice sau mai slabe, dermatologi care ne-au sesizat faptul că anumite produse care se comercializează în România sunt de o calitate mult mai slabă decât cele din Uniunea Europeană şi atunci nu avem decât să demarăm un control şi în zona asta, un eventual studiu. Nu spunem că sunt bune sau sunt rele, spunem că nu poţi prezenta un produs identic cu două reţete diferite. Dacă este vorba de partea materială, cea legată de preţ, poate ar fi bine să înţeleagă consumatorul român să cumpere puţin şi de calitate în detrimentul a mult şi de calitate slabă„, a explicat Paul Anghel.

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl are la ofertă până duminică, 12 ianuarie, cele mai tari produse pentru mașină. Mulți români le caută, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
S-a aflat planul lui Călin Georgescu. Adevărul neștiut până acum: Încearcă de o lună să organizeze...
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Rusul Dmitri Medvedev luptă pentru cetățenia română. Ce au decis judecătorii
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Un muncitor român s-a îndrăgostit pe TikTok și i-a trimis unei tinere 50.000 de lire. Bărbatul este căsătorit și are copii: „Mi-a scris că mă iubeşte”
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
Cerere de revizuire depusă la Curtea Constituțională de avocații lui Călin Georgescu în urma anulării turului 1
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite