Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege propus de Guvern privind carantina şi izolarea adoptat joi de Camera Deputaţilor. Iniţial, plenul Senatului, cameră decizională, urma să dea vot tot vineri pe propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă în Parlament. Ulterior, s-a decis amânarea votului pentru sâmbătă.
Romania TV
10 iul. 2020, 08:04
Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat vineri că proiectul Guvernului referitor la carantină şi izolare va fi dezbătut de Comisia juridică „atât timp cât va fi nevoie”, precizând că este necesar şi un aviz al CSM, dat fiind că este vorba şi despre proceduri judiciare. El a precizat că începând de sîmbătă va fi convocat plenul Senatului.

„Cu puţin timp în urmă, am încheiat Biroul permanent. Comisiile au termen azi până la ora 14.00 pentru aviz. Comisia juridică se va reuni la ora 14.00. Prin decizie am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine, în fiecare zi, de la ora 12.00, până pe 15 inclusiv. Sigur asta nu înseamnă că vom avea în fiecare zi şedinţă la plen, doar că ne dorim o dezbatere de calitate serioasă. E nevoie de această modificare de program. După cum ştiţi, dezbaterea nu s-a încheiat la acest proiect de lege. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Ne trimite o lege slabă, ca sa fiu indulgent. E inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Conform preşedintelui interimar al Senatului, este nevoie de mai multe modificări, e nevoie de competenţe juridice, constituţionale, dar şi medicale.
„Am invitat azi la Comisia juridică să partice la dezbatere CSM, Ministerul Justiţiei şi asociaţiile care se ocupă de protejarea pacienţilor”, a anunţat el, adăugând că e numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situaţie.
„Ştiau foarte bine că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin, de Guvern. Parlamentul s-a mobilizat destul de rapid, dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care să nu poată fi aplicat. Nu e o lege doar pentru pandemia de COVID, e o lege cu caracter general, aşa cum îi spune şi titlul, „măsuri de risc biologic şi epidemiologic”, a subliniat Cazanciuc.

Unul dintre amendamente aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării.

„izolarea – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor şi tratamentul aplicat pe baza consimţământului persoanelor infectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen şi asimptomatice în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării, numai dacă acest tratament se impune, şi reducerii gradului de contagiozitate, de alte persoane, la domiciliu/în locaţia declarată de către persoana izolată sau în spaţii special desemnate de către autorităţi,stabilită prin act emis de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, arată amendamentul social-democratului, din tabelul pe care vor discuta senatorii Comisiei juridice, obţinut de News.ro.

În varianta adoptată de Camera Deputaţilor, izolarea era definită ca: „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

Un alt amendament aparţine senatorului PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia juridică, care introduce un nou alineat în proiectul de lege şi care prevede că: „Prin derogare de la art. 297 din OUG 97/ 2019 privind Codul administrativ, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret pot fi utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ministerul Finanţelor Publice va suplimenta în mod corespunzător bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului cu sumele aferente chetuielilor efectuate cu carantinarea persoanelor”, conform tabelului de amendamente pe care vor discuta, vineri, senatorii jurişti.

Surse politice au precizat, pentru News.ro, că este posibil să mai apară amendamente care să fie luate în discuţie de către Comisia juridică a Senatului.

Comisia juridică urmează să adopte, vineri, un raport pe proiectul de lege privind carantina. Pe parcursul acestei zile ar trebui să fie convocat şi Biroul permanent al Senatului, care să ia cunoştinţă de raport şi să introducă pe ordinea de zi a plenului tot vineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea.

Deputaţii au operat numeroase modificări la proiectul propus de către Executiv, între acestea fiind modificarea definiţiilor pentru termeni importanţi cum ar fi carantina, izolarea sau persoana bolnavă.

Carantina se dispune de către DSP, prin decizie motivată, nominal pentru fiecare persoană. Izolarea este definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste covor înainte să-l cureți. Ingredientul care îl face să arate impecabil și îi dă și un miros plăcut
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Școlile din Serbia își vor închide porțile mai devreme din cauza protestelor anticorupție
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios