Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege propus de Guvern privind carantina şi izolarea adoptat joi de Camera Deputaţilor. Iniţial, plenul Senatului, cameră decizională, urma să dea vot tot vineri pe propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă în Parlament. Ulterior, s-a decis amânarea votului pentru sâmbătă.
Romania TV
10 iul. 2020, 08:04
Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat vineri că proiectul Guvernului referitor la carantină şi izolare va fi dezbătut de Comisia juridică „atât timp cât va fi nevoie”, precizând că este necesar şi un aviz al CSM, dat fiind că este vorba şi despre proceduri judiciare. El a precizat că începând de sîmbătă va fi convocat plenul Senatului.

„Cu puţin timp în urmă, am încheiat Biroul permanent. Comisiile au termen azi până la ora 14.00 pentru aviz. Comisia juridică se va reuni la ora 14.00. Prin decizie am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine, în fiecare zi, de la ora 12.00, până pe 15 inclusiv. Sigur asta nu înseamnă că vom avea în fiecare zi şedinţă la plen, doar că ne dorim o dezbatere de calitate serioasă. E nevoie de această modificare de program. După cum ştiţi, dezbaterea nu s-a încheiat la acest proiect de lege. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Ne trimite o lege slabă, ca sa fiu indulgent. E inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Conform preşedintelui interimar al Senatului, este nevoie de mai multe modificări, e nevoie de competenţe juridice, constituţionale, dar şi medicale.
„Am invitat azi la Comisia juridică să partice la dezbatere CSM, Ministerul Justiţiei şi asociaţiile care se ocupă de protejarea pacienţilor”, a anunţat el, adăugând că e numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situaţie.
„Ştiau foarte bine că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin, de Guvern. Parlamentul s-a mobilizat destul de rapid, dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care să nu poată fi aplicat. Nu e o lege doar pentru pandemia de COVID, e o lege cu caracter general, aşa cum îi spune şi titlul, „măsuri de risc biologic şi epidemiologic”, a subliniat Cazanciuc.

Unul dintre amendamente aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării.

„izolarea – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor şi tratamentul aplicat pe baza consimţământului persoanelor infectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen şi asimptomatice în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării, numai dacă acest tratament se impune, şi reducerii gradului de contagiozitate, de alte persoane, la domiciliu/în locaţia declarată de către persoana izolată sau în spaţii special desemnate de către autorităţi,stabilită prin act emis de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, arată amendamentul social-democratului, din tabelul pe care vor discuta senatorii Comisiei juridice, obţinut de News.ro.

În varianta adoptată de Camera Deputaţilor, izolarea era definită ca: „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

Un alt amendament aparţine senatorului PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia juridică, care introduce un nou alineat în proiectul de lege şi care prevede că: „Prin derogare de la art. 297 din OUG 97/ 2019 privind Codul administrativ, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret pot fi utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ministerul Finanţelor Publice va suplimenta în mod corespunzător bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului cu sumele aferente chetuielilor efectuate cu carantinarea persoanelor”, conform tabelului de amendamente pe care vor discuta, vineri, senatorii jurişti.

Surse politice au precizat, pentru News.ro, că este posibil să mai apară amendamente care să fie luate în discuţie de către Comisia juridică a Senatului.

Comisia juridică urmează să adopte, vineri, un raport pe proiectul de lege privind carantina. Pe parcursul acestei zile ar trebui să fie convocat şi Biroul permanent al Senatului, care să ia cunoştinţă de raport şi să introducă pe ordinea de zi a plenului tot vineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea.

Deputaţii au operat numeroase modificări la proiectul propus de către Executiv, între acestea fiind modificarea definiţiilor pentru termeni importanţi cum ar fi carantina, izolarea sau persoana bolnavă.

Carantina se dispune de către DSP, prin decizie motivată, nominal pentru fiecare persoană. Izolarea este definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!