Propunerile prezentate de procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, au fost supuse votului comisiei și adoptate, sub rezerva obținerii punctului de vedere al Guvernului privind bugetarea posturilor pentru polițiști judiciariști.
Unul dintre amendamentele care au suscitat discuții este cel care prevede ca aproximativ 1.000 de polițiști judiciariști care își desfășoară activitatea în DIICOT să lucreze „doar în dosarele de crimă organizată”.
Subsecretarul de stat în MAI Maria-Cristina Manda s-a opus unei asemenea modificări legislative, precizând că prin adoptarea amendamentului s-ar crea „poliția judiciară a DIICOT”.
„În acest moment se lucrează, IGPR implică polițiștii în dosarele DIICOT, atunci când dumnealor le solicită sprijinul. În clipa în care modificăm textul așa, polițiștii ajung să lucreze exclusiv pentru DIICOT”, a arătat Manda.
Proiectul își propune reformarea DIICOT pe trei componente distincte: management, întărirea și eficientizarea funcției de conducere; organizarea internă și funcționarea direcției raportat la noile necesități de investigare și analiză a fenomenului infracțional reprezentat de criminalitatea organizată și urmărirea penală, întărirea eficienței acesteia prin întărirea capacității de efectuare a investigațiilor financiare și prin completarea personalului direcției cu lucrători de poliție judiciară.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a trecut de Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional.