Ameninţare epidemiologică din Qatar. Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la un virus mai puternic decât SARS-COV2

Cupa Mondială din Qatar a debutat de mai bine de o săptămână, iar printre numeroasele controverse din jurul organizării şi încălcărilor drepturilor omului, oamenii de ştiinţă avertizează şi asupra unui pericol epidemiologic.
Filip Stan
28 nov. 2022, 21:24
Ameninţare epidemiologică din Qatar. Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la un virus mai puternic decât SARS-COV2

În ultimii zece ani, specialiștii spun că multe persoane s-au infectat cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu, numit şi „gripa cămilei”, în Qatar. Cum în acest moment în această țară au ajuns aproximativ 1,2 milioane de suporteri veniți din toate colțurile lumii, s-ar putea ajunge la răspândirea necontrolată a virusului.

De asemenea, experții medicali susțin că alte amenințări la Cupa Mondială de Fotbal rămân coronavirusul și variola maimuței.

Profesorul Patricia Schlagenhauf, epidemiologul de la departamentul de Sănătatea Călătorilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, susține că gripa cămilei poate să apară nu doar în Qatar, ci și în țările care sunt învecinate, cum ar fi Arabia Saudită.

Întrucât gazda naturală a virusului este cămila, experții în sănătate îi sfătuiesc pe toți cei care se află în Qatar la Cupa Mondială de Fotbal să nu mângâie cămilele, să nu bea lapte de cămiă și nici carne provenită de la acest animal, dacă nu este preparată urmându-se toate indicaţiile sanitare, scrie Retetesivedete.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu îl toarnă pe fostul premier: Cîţu a luat decizia de cumpărare a vaccinurilor fără să mă întrebe măcar, sau să mă informeze

Cât privește simptomele bolii, acestea sunt apropiate de cele ale răcelii sau gripei, de aceea e destul de greu de depistat. Dar, spun specialiștii, dacă cei ce prezintă simptome apelează la medici, există posibilitatea de a fi testați pentru gripa cămilei.

Oamenii de știință avertizează că virusul este foarte puternic, mult mai periculos decât coronavirusul și nu are tratament, medicii neavând altă soluție decât să administreze medicamente care să ușureze simptomele.

Citeşte şi: Criza medicamentelor se adâncește. Dragoș Damian (Terapia Cluj): „Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”