Dacă în momentul anexării circa 20.000 de militari ruşi din cadrul Flotei Rusiei din Sevastopol se aflau în peninsulă, în curând trupele ruse din Crimeea ar putea ajunge la 100.000 de militari.
În această situaţie, Ucraina, stat pe teritoriul căruia astăzi se profilează o ameninţare nucleară pentru lumea întreagă, nu a reacţionat în această privinţă la nivel oficial şi nici nu a abordat acest subiect în cadrul unor negocieri internaţionale, scrie într-un editorial Zerkalo nedeli, citat de Agerpres.
‘Lucrările privind ridicarea unei baze militare uriaşe, unică de acest gen la Marea Neagră, decurg într-un ritm frenetic în Crimeea. Acest proces ar trebui să îngrijoreze atât Ucraina şi ţările riverane Mării Negre, cât şi UE şi SUA’, consideră Andrei Klimenko, expert în cadrul organizaţiei ‘Maidanul afacerilor externe’.
Cu câteva zile în urmă s-a aflat că în Crimeea a fost adus combustibil pentru iarnă de două ori şi jumătate mai mult decât anul trecut, afirmă el, indicând, în baza unor date, că în Crimeea au apărut 40 de noi regimente şi brigăzi, fiecare numărând câte 2.000-3.000 de persoane. Sunt în curs de desfăşurare două regimente de avioane strategice de luptă, între care unul de avioane purtătoare de rachete nucleare. Unele cercuri de experţi ucraineni spun că instalarea de sisteme de rachete operativ-tactice Iskander la fosta bază sovietică din Djankoe a şi început.
Klimenko susţine că Rusia relochează în Crimeea unităţi şi tehnică militară ce au trecut printr-un proces de înnoire şi modernizare în ultimii doi ani şi au efectuat antrenamente în Caucazul de Nord, inclusiv în Abhazia şi Osetia de Sud.
În opinia sa, Moscova transformă Crimeea într-o puternică bază nucleară, la numai 200-300 de km de graniţele UE şi NATO. Baze de acest gen nu există nici în România şi nici în Bulgaria, state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, spune el.
Militarizarea Crimeii modifică întreg echilibrul de forţe în Europa şi în zona Mării Mediterane, estimează expertul ucrainean, care se aşteaptă la o reacţie din partea cancelariilor occidentale.