În cea de-a doua zi a vizitei lui Xi Jinping în Rusia, Vladimir Putin a transmis un mesaj ferm: Rusia recunoaște yanul chinezesc în tranzacțiile internaționale, inclusiv în investițiile efectuate de ruși în țări străine, informează QZ.com.
„Suntem pro-utilizării yuanului chinezesc pentru angajamentele dintre Rusia și țările din Asia, Africa și America Latină”, a transmis Putin. „Sunt încrezător că aceste angajamente încheiate în yuan vor dezvolta între partenerii ruși și omologii lor din țări terțe”, a mai punctat Vladimir Putin.
Pe 21 martie, cei doi lideri au semnat 14 angjamente economice, ce acoperă toate domeniile importante, de la cooperarea în domeniul științific, până la programele de televiziune, eforturi care se vor desfășura în parteneriat pentru a contrabalansa hegemonul SUA.
În declarația comună, Vladimir Putin și Xi Jinping au transmis că vor colabora pentru „a accelera procesele de stabilire a unei lumi multipolare”.
China s-a numărat printre statele lumii care încă de la începutul invaziei din Ucraina a preferat să nu aplice sancțiuni. Astfel, relațiile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin s-au apropiat din ce în ce mai mult. China cumpără cantități impresionante de gaz și petrol din Rusia, la tarif de discount, alături de alte state din Asia, Africa, dar și din Europa, precum Ungaria și Turcia.
Încercarea lui Xi Jinping, de a face yuanul chinezesc din ce în ce mai popular la nivel mondial face parte din strategia guvernamentală a Chinei, de a deveni mult mai implicată în problemele economice și politice. Astfel, după ce a primit „undă verde” de la prima putere nucleară a lumii, Rusia, visul lui Xi Jinping pare din ce în ce mai aproape de a fi realizat.
Mai mult, China, care a consemnat în ultimul deceniu o apropiere înfricoșătoare de SUA în plan economic, a devenit din ce în ce mai prezentă și în plan politic pe scena mondială. Săptămâna trecută, Xi Jinping a negociat pacea dintre Arabia Saudită și Iran, prin încheierea războiului proxy din Yemen. Astfel, Arabia Saudită și-a asumat ca exporturile de petrol către China să fie făcute în yuan, în detrimentul dolarului american.