Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet a avertizat joi comunitatea internaţională cu privire la ameninţarea nucleară la adresa ”întregii umanităţi”, în urma invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.
”Atacul militar al Federaţiei ruse împotriva Ucrainei a deschis un nou şi periculos capitol în istoria lumii”, a denunţat Michelle Bachelet în Consiliul ONU Drepturilor Omului (CDH), la Geneva.
”Ridicarea nivelului alertei armamentului nuclear subliniază gravitatea riscurilor la adresa întregii umanităţi”, a subliniat ea.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, la câteva zile după ce a lansat invazia Ucrainei, ”plasarea forţelor de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă”, declanşând cele mai puternice proteste occidentale.
Zelenski, după exploziile de la cea mai mare centrală nucleară: „Europeni, treziţi-vă, vă rog, ruşii trag în centrala nucleară!”
Cele 47 de state care fac parte din CDH s-au reunit joi, de urgenţă, într-o dezbatere privind Războiul din Ucraina, la solicitatea Kievului, care a elaborat un proiect de rezoluţie prin care cere o anchetă internaţională.
230 DE CIVILI UCIŞI ŞI 525 RĂNIŢI
Michelle Bachelet a deplâns consecinţele terible ale invaziei ruse asupra populaţiei din Ucraina.
”Atacul care a început la 24 februarie este pe cale să aibă un enorm impact asupra drepturilor omului unor milioane de persoane din Ucraina”, a denunţat ea.
Război în Ucraina: Explozie la cea mai mare centrală nucleară după bombardamentele Rusiei VIDEO
Potrivit unui ultim bilanţ întocmit de căytre ONU, războiul din Ucraina s-a soldat cu cel puţin 230 de morţi în rândul civililor şi cu cel puţin 525 de răniţi.
Bachelet a avertizat, însă, că bilanţul real este cu mult mai mare.
”Majoritatea victimelor civile a fost cauzată de artileria grea, sisteme de lansare de rachete multiple şi atacuri aeriene în zone populate”, a precizat ea.
Există ”informaţii îngrijorătoare potrivit cărora s-a folosit armament cu submunuţie împotriva unor ţinte civile”, a denunţat Michelle Bachelet.
Această dezbatere urgentă a fost obţinută luni, în urma unui vot, în care Ucraina a fost susţinută de o vastă coaliţie de ţări care denunţă războiul lansat de către preşedintele rus Vladimir Putin.
În urma reuniunii, care urmează să continue vineri, Ucraina se aşteaptă la adoptarea unei rezoluţii prin care îndeamnă la ”retargerea rapidă şi verificabilă a trupelor ruse de pe întregul teritoriu recunoscut internaţional al Ucrainei”, inclusiv din Crimeea şi Donbas, şi prin care cere să se înfiinţeze de urgenţă, pe o perioadă iniţială de un an de zile, ”o Comisie de anchetă internaţională independentă”, la fel ca cea vizând Siria.
Unele ONG-uri şi-au exprimat dorinţa ca în rezoluţie să se denunţe, de asemenea, situaţia drepturilor omului în Rusia, şi să se ceară o excludere a Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.