Scopul exercitiilor este sa garanteze ca Fortele de Rachete Strategice ale Rusiei sunt suficient de pregatite incat sa initieze operatiuni ofensive.
Pentru ca potentialul militar conventional al Rusiei s-a deteriorat in anii de dupa caderea Uniunii Sovietice, Moscova s-a bazat din ce in ce mai mult pe operationalizarea arsenalului sau nuclear. Lucru ce s-a vazut reflectat in documentele de securitate ruse.
De pilda, in 1997, conceptul de securitate nationala rusa facea limpede faptul ca Rusia isi va folosi arsenalul nuclear „in cazul unei amenintari care ar periclita existenta Federatiei Ruse”, chiar daca acea amenintare venea in forma unui atac nuclear sau de la o putere militara conventionala superioara.
Pragul acesta a fost coborat si mai mult odata cu dezvoltarea noii doctrine militare ruse la inceputul primei presedentii a lui Putin, in 2000. Conform ei, Rusia urma sa-si foloseasca armele nucleare „in raspuns la agresiuni pe scara larga care utilizeaza arme conventionale in situatii critice pentru securitatea nationala a Federatiei Ruse.”
Totodata, respectiva doctrina isi rezerva dreptul sa foloseasca armele nucleare in cazul in care orice fel de arme de distrugere in masa se vor folosi impotriva Rusiei.
Cu putin timp inainte de a prelua presedentia pentru a treia oara, Putin a reafirmat importanta fortelor nucleare ruse intr-un numar de articole si discursuri, iar exercitiile nucleare din aceasta saptamana sunt in conformitate cu politica urmata de Putin in ultimul deceniu.