AMENZI 2025. Capcanele majorării salariului minim. Şoferii scot din portofel 700 de lei pentru banala centură de siguranţă

Punctul de amendă ar putea depăși 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Majorarea salariului minim va însemna și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual.
Filip Stan
04 ian. 2025, 08:54
AMENZI 2025. Capcanele majorării salariului minim. Şoferii scot din portofel 700 de lei pentru banala centură de siguranţă

AMENZI 2025. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește la 4.050 de lei, de la 3.700. De această măsură vor beneficia aproximativ 1,8 milioane de salariați din România.

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025 va însemna și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual. Concret, valoarea punctului-amendă va crește de la 165 de lei, la cât este plafonată până la finalul anului, la 202,5 lei.

„Ordonanţa-trenuleţ” loveşte bugetarii. Salarii, sporuri şi angajări, îngheţate din 1 ianuarie 2025

Această creștere se va traduce în sancțiuni mai mari pentru contravențiile rutiere. De exemplu, pentru clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), amenzile vor varia între 405 și 607 lei, comparativ cu valorile actuale de 330 și 495 de lei. Pentru șoferii care uită să își pună centura de siguranță, sancțiunea presupune 2 sau 3 puncte de amendă, respectiv 460 de lei sau 690 de lei. Totuși, șoferii români au posibilitatea să achite jumătate din amendă în termen de 15 zile, potrivit legii

AMENZI 2025. Prima creștere a amenzilor de circulație după 6 ani de „îngheț”: Punctul-amendă, calculat din 2024 la 5% din salariul minim brut – „Ordonanța trenuleț”

Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”, iar punctul-amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație. În prezent, punctul-amendă este 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017, practic cea mai mică amendă de circulație (290 – 2 puncte amendă) este în cuantum de 145 de lei dacă se achită în 15 zile.

„Ordonanța trenuleț” sau „Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene” preia noul mod de calcul pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a propus încă din octombrie într-o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier.

Ministrul Muncii va demisiona. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor în 2025? Indexarea şi Mica Recalculare, în pericol

Ce prevede Ordonanța Trenuleț pentru amenzile de anul viitor: „Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

În prezent salariul minim este de 3.300 lei, deci practic amenda ar urma să crească de la 145 la 165 de lei. În urma negocierilor s-au avansat variantele (în etape) de 3.700 și 3.800 de lei, după cum Economedia a explicat aici. La o valoare a salariului minim brut de 3800 de lei, amenda minimă ar urma să ajungă la 190 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice sancțiunile din Codul Rutier sunt cuprinse între 21 și 100 puncte amendă.

Majorarea salariului minim brut cu 9,46% se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Creșterea netă pentru salariați va fi de 212 lei. Măsura va intra în vigoare de anul viitor, după ce a fost aprobată într-o ședință de Guvern de la jumătatea lunii noiembrie.

Măsura are un impact direct asupra angajaților și angajatorilor, pentru salariați fiind un motiv de bucurie. Am vrut însă să aflăm cât de mare va fi impactul pentru angajatori și mai ales dacă majorarea salariului minim ar putea duce și la o eventuală creștere a venitului mediu, având în vedere situația economică actuală din România.

Cum afectează creșterea salariului minim angajații și angajatorii din România

Analistul Aurelian Dochia este de părere că în 2025 salariile medii nu vor crește, iar majorarea venitului minim ar putea aduce un dezechilibru în economia românească, având în vedere că vorbim de o serie de creșteri accelerate pe care le-am văzut încă din 2024.

„Probabil că anul viitor nu vom asista la o creștere atât de importantă a salariului mediu cum a fost până acum. Asta în primul rând din cauza faptului că economia nu înregistrează o creștere și anul acesta salariile au crescut mult mai repede decât a crescut economia, ceea ce produce un dezechilibru”, a explicat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.

În ceea ce privește impactul pe care această creștere îl  va avea asupra angajatorilor, Aurelian Dochia trage un semnal de alarmă și vorbește despre faptul că multe dintre firmele ce activează cu angajați plătiți cu salariul minim ar putea avea probleme în 2025.

Aceștia fie vor crește prețul produselor, fie, după caz, există riscul ca unele dintre ele să intre chiar și în insolvență. „În ceea ce privește salariul minim, acesta a fost într-adevăr crescut în mod accelerat în ultimul an de zile, dar într-un context de economie în creștere nu au fost efecte negative evidente.

În momentul de față însă, s-ar putea să se ajungă la un moment în care aceste creșteri de salariu minim să înceapă să manifeste și consecințe negative pentru economie, în sensul că sunt multe sectoare economice care probabil că nu vor putea să facă față acestor creșteri de salarii, de exemplu industria de prestări servicii, confecții, chiar și multe restaurante și așa mai departe sunt domenii în care se lucrează cu salariul minim și dacă va crește pachetul salarial în aceste sectoare, firmele nu mai sunt capabile de plată.

Probabil că nu vor putea să transfere toate aceste plăți, deci va crește și prețul produsului și s-ar putea să apare implicații de creșteri de prețuri odată cu această creștere salarială. Totuși, nu va crește prețul integral, iar unele firme s-ar putea să aibă dificultăți și vom înregistra mai multe falimente”, a mai precizat acesta.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol