Postul de televiziune Global News intră din nou într-o controversă aprinsă după ce CNA a venit cu o nouă amendă pentru acesta în valoare de 10.000 de lei, motivul constând în derapaje editoriale. Această acuzație are la bază dezinformări legate de războiul din Ucraina, precum și diferite afirmații care ar fi considerate discriminatorii față de comunitatea LGBTQ. În ultimii ani, postul de televiziune a primit mai multe sancțiuni, iar discuțiile din CNA au scos în evidență faptul că această televiziune nu și-a achitat amenzile, chiar dacă legea prevede acest lucru. În ședința din 13 septembrie 2024, CNA a dat amenzi de 70.000 de lei televiziunii Global News.
Întrunit în ședința publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
– amendă de 10.000 de lei postului Global News pentru modul în care a fost abordat în edițiile din 06.09, 20.09 și 04.10.2024 ale emisiunii „La hartă”, subiectul referitor la promulgarea, în parlamentul Georgiei, a „legii asupra valorilor familiei și protecției minorilor”, moderatorul afirmând că această lege „protejează cetățenii și copiii georgieni de propaganda LGBTQ-PLUS”. Postul nu a ținut cont de dispozițiile art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice” ;
– somație publică postului Global News pentru emisiunea „La hartă”, edițiile din 13.09 și 18.10.2024, transmise cu încălcarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”]
Această situație nu doar că s-a remediat, dar a și escaladat în timpul cele mai recente ședințe a CNA, atunci când Valentin Jucan, vicepreședintele instituției a decis retragerea licenței postului Global News. Acesta a mai subliniat faptul că legea audiovizualului prevede sancțiuni grave pentru posturile TV care nu își asumă obligația de plată a amenzilor mai vechi de șase luni.
„Nu putem tolera o astfel de sfidare a legii. Toți radiodifuzorii cunosc aceste prevederi, iar refuzul Global News de a plăti amenzile și de a colabora cu instituția noastră este inacceptabil”, a declarat Valentin Jucan.
Din datele prezentate reiese faptul că Global News are un istoric de amenzi neachitate, începând cu anul 2023. Suma acestora depășește 70.000 de lei, iar postul TV a fost somat de mai multe ori în acest sens. Cea mai recentă amendă datează din 2024 în valoare de 30.000 de lei, dar și alte amenzi mai mici care arată că deja urmează un tipar de nerespectare a legii. În comparație cu alte posturi TV care au fost sancționate de instituție și care și-au plătit amenzile, conduita arată că respectul față de legile în vigoare nu există.
În detrimentul acestor abateri grave, propunerile de ridicare a licenței a stârnit controverse în rândul unor membri CNA. Georgică Severin a afirmat că această măsură este una extremă și că ar trebui discutată într-un cadru oficial în baza unei ordini de zi.
„Ridicarea licenței este cea mai severă sancțiune pe care o putem aplica. Trebuie să existe o procedură clară, iar această discuție să aibă loc într-un cadru bine stabilit, cu toți colegii prezenți”, a explicat Severin.
De asemenea, Dorina Rusu a subliniat că acest lucru trebuie tratat cu un maxim de seriozitate, venind cu propunerea ca această decizie să fie amânată pentru o viitoare ședință unde toți membrii vor fi prezenți și își vor putea exprima opinia cu privire la acest subiect sensibil. Decizia finală de a retrage licența nu a fost luată, însă șansele ca Global News să-și continue emisia sunt din ce în ce mai mici.
Legislația audiovizuală încălcată de postul TV
Art. 3 – (2) din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 64 – (1) din Codul de Reglementare: În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.