Amenzi colosale pentru tuns iarba la bloc sau în curtea casei. Greşeala de 30 de minute care te lasă fără un salariu

Înainte de a porni mașina de tuns iarbă la sfârşit de săptămână, ar trebui să verificați dacă această acţiune este permisă legal în acel moment al zilei.
Filip Stan
26 mai 2023, 15:16
Amenzi colosale pentru tuns iarba la bloc sau în curtea casei. Greşeala de 30 de minute care te lasă fără un salariu

Amenzi mari dacă nu se respectă regulile de convieţuire. Cu excepția cazului în care locuiți într-o frumoasă și retrasă casă în mediul rural (și poate nici atunci), fie că ne dorim sau nu, vecinii fac parte din viața noastră cotidiană. Chiar dacă se spune că este mult mai ușor să ajungi să iubești întreaga omenire, decât pe vecinul de alături, nimeni nu este atât de bogat sufletește, încât să nu aibă nevoie de un vecin bun. Pentru foarte mulți dintre noi, atunci când dorim să achiziționăm o nouă locuință, principala preocupare este comportamentul și atitudinea vecinilor, întrucât, indiferent de celelalte aspecte legate de poziționarea, prețul sau starea casei, acestea pot influența definitiv decizia finală. Nu toți suntem, însă, la fel de norocoși! Spinoasa problemă a vecinilor gălăgioși, care ne perturbă somnul și activitățile de zi cu zi, fac, practic, din locuința ideală un adevărat coșmar. Muzica dată la maxim, tocurile cui care de câte ori lovesc podeaua parcă ne ciocnesc direct în cap, petrecerile nocturne, discuțiile în contradictoriu care se transformă în țipete, copiii care aleargă neîncetat, animalele care își revendică dreptul de a fi scoase la plimbare sau, pur și simplu, hrănite, reparațiile efectuate la ore total nepotrivite, sunt „exact ceea ce avem nevoie” la finalul unei zile istovitoare, când abia așteptăm să ajungem în confortul propriei case pentru a beneficia de odihnă și relaxare. Indiferent că este vorba de un câine care latră, de o mașină de tuns iarba, de un copil care plânge sau care bate mingea, de un sistem de alarmă sau de orice alt sunet puternic, zgomotul nedorit este unul dintre cele mai frustrante aspecte ale conviețuirii în apropierea altor oameni. Cum este și firesc, ne dorim cu toții să avem parte de liniște, dar, totodată, nici noi, la rândul nostru, nu vrem să fim trași la răspundere pentru cel mai mic zgomot, potrivit unei analize Rador.

Noi reguli pentru românii care stau la apartament. Cine sunt cei care vor fi obligați să plătească reparațiile din bloc
 

În primul rând, atunci când vă confruntați cu problema vecinilor zgomotoși, siguranța dvs. și a familiei dvs. trebuie să fie prioritară. În cazul în care vecinul nu este un om de înțeles și, deci, nu vă simțiți confortabil în a-l înfrunta, atunci nu o faceți. Apelați la asociația de locatari, sau chiar (dacă este necesar) la poliția de proximitate, pentru a face față cuiva care vă dă o anumită nesiguranță sau prezintă un anumit pericol. Întrucât pretutindeni există zgomot, mulţi oameni, pur şi simplu, nu realizează că prin unele activitățile firești, de zi cu zi, îi pot tulbura pe cei din jur. Dacă ar realiza, în mod sigur, unii dintre ei nu ar mai insista cu ocupațiile sau îndeletnicirile lor supărătoare. Luând în calcul această posibilitate, că, probabil, vecinii nici nu-și dau seama că deranjează, cel mai indicat ar fi să începem prin a fi politicoși și abia în cazul în care, după primele câteva încercări, abordarea nu funcționează, să luăm măsuri ceva mai drastice. Recursul legal este disponibil, dar trebuie tratat ca o ultimă soluție. Din 26 ianuarie 2020, a intrat în vigoare noua lege care prevede sancţiuni mult mai dure pentru cei care își deranjează în mod repetat vecinii. Mai exact, este vorba despre Legea nr. 192/2019, publicată în Monitorul Oficial în luna octombrie a anului 2019, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care modifică şi actualizează reglementările în vigoare până la acea dată (Legea nr. 61/1991). Pentru a vă ajuta să decideți dacă soluția problemei este depunerea unei plângeri sau doar muștruluirea vecinului cu pricina, există câteva aspecte și metode la care ar fi bine să reflectați:

* Încercați să stabiliți dacă zgomotul este intenționat și dacă poate fi evitat – Primele întrebări pe care trebuie să vi le puneți sunt cine face zgomot (copil, cățel, pisică) și cât de mult poate fi el controlat. Înainte de a vă lăsa condus de gânduri negative despre vecinul dvs. nechibzuit – gânduri care doar vor amplifica întreaga situație – încercați să identificați cine produce zgomotul respectiv și dacă există cineva care îl poate controla. Un bebeluș care plânge într-un apartament vecin, cu siguranță nu este ușor de suportat, mai ales când se întâmplă în cele mai nepotrivite momente. Gândiți-vă, totuși, că nici părinții nu pot controla pe de-a-ntregul situația. În afară de faptul că îl pot legăna, îi pot cânta sau îl pot hrăni, mai mult de-atât nici ei nu prea au ce să facă. În mod clar și ei și-ar dori un copil fericit, care să nu le facă nopți albe, așa că aceasta nu este și nu poate fi tratată ca o acțiune intenționată. Este ceva temporar, și acest lucru ar trebui să vă ajute să vă calmați un pic.
* Gândiți-vă la durată și toleranță – Probabil că puteți tolera un antrenament de baschet sau o repetiție la trompetă dacă știți că într-un final, fie chiar și după câteva minute bune, acest zgomot va înceta. Uneori, doar știind că zgomotul se va termina la un moment dat, este suficient pentru a-l face suportabil. Puteți, totuși, să aveți o conversație amicală cu părinții copilului sau chiar cu vecinul cu trompeta, pentru a obține câteva lămuriri cu privire la durata zgomotului cu pricina. O exprimare de genul „Bună, Andrei, mă întrebam cât timp intenționezi să repeți la trompetă” este întotdeauna binevenită. Unul dintre primii pași spre găsirea unei soluții poate fi prin simpla aflare a timpului acordat unei activități cu „ecou”.

Citește și Anunț șocant postat la avizierul unui bloc din București. „De ce scuipi pe anunțurile asociației? Te-a înregistrat camera de luat vederi!”

* Fiți înțelegători, întrebați dacă zgomotul chiar e necesar și oferiți/așteptați soluții – Dacă mașina de tuns iarba a vecinului vă trezește la prima oră a unei dimineți de weekend sau practicarea sportului și a zdrăngănitului unui instrument are loc la ora 22:00, sau în intervalele de odihnă pe care toată lumea ar trebui să le respecte, acestea sunt motive care să vă conducă la cererea categorică a unor clarificări. În funcție de vecinul respectiv și de relația dvs. cu acesta, îl puteți interpela respectuos solicitându-i, dacă este posibil, să tundă iarba sau să repete la o altă oră, stabilită chiar de comun acord (dacă vecinul este de bună credință). Spuneți-vă întotdeauna că nu faceți nimic rău în a întreba sau a cere lămuriri, în cel mai cuviincios mod cu putință, sau, cel puțin, în a-i permite aproapelui dvs. să știe că activitatea sa îi afectează pe cei din jur. Indiferent de răspuns, veți ști că ați încercat! Încercați să găsiți o soluție viabilă de ambele părți. Cine știe, poate o conversație de acest gen va fi chiar începutul unei frumoase relații de prietenie.

Metode directe de abordare pentru a nu lua amenzi

Metoda 1 – Rezolvarea directă
* Discutați problema zgomotului cu vecinul dvs. – Abordați-l calm și politicos în legătură cu plângerea dvs. Cereți-i să înceteze zgomotul sau găsiți împreună o soluție la această problemă. Dacă nu v-ați întâlnit niciodată cu vecinul respectiv sau nu ați vorbit până acum, este un bun prilej de a vă prezenta. Începeți cu „Bună, eu sunt Maria și locuiesc alături”, și continuați cu subiectul zgomotului care vă deranjează, dar faceți acest lucru în mod respectuos pentru a nu-l jigni sau chiar printr-o glumă binevenită pentru a detensiona momentul.
* Aduceți-i la cunoștință efectele zgomotului produs – Dacă sunteți în pragul unui examen și trebuie să învățați, aveți copii mici, sau împărțiți casa cu socrii sau părinții mai în vârstă, care nu suportă zgomotul în exces, este bine să-i aduceți la cunoștință vecinului dvs. Ajutați-l să înțeleagă de ce trebuie să fie mai puțin gălăgios. Fiți sinceri și spuneți-i ceva de genul: „Nu încerc să vă stric seara, dar ar fi minunat dacă ați putea încerca să păstrați liniștea între orele 17:00 și 20:00. Acestea sunt exact orele mele de studiu.” O altă modalitate de a vă aborda vecinii cu privire la zgomotul produs este prin menționarea membrilor gospodăriei și măsura în care gălăgia i-ar putea deranja. Cu multă bunăvoință în glas și de data aceasta, spuneți-i: „Am un copil mic și oricât de mult mi-ar plăcea și mie să ascult muzică, îmi este dificil să-l adorm din cauza zgomotului. Pot să vă rog frumos să dați mai încet?”
* Evitați inițierea unei conversații prin confruntare – Nu dați vina pe nimeni, nu acuzați pe nimeni de nimic, și, poate cel mai important, nu începeți cu amenințări. În cazul în care sunteți conflictual față de vecinul dvs., și el vă va răspunde, mai mult ca sigur, în același mod. Amintiți-vă că sunteți în căutarea unei soluții, nu într-un impas ostil. Nu folosiți un limbaj ofensator, nici măcar exprimări de tipul „ești” sau „trebuie să”, ci concentrați-vă pe modul în care vă afectează gălăgia și pe comunicarea efectelor. Faceți acest lucru întotdeauna după ce zgomotul încetează, de exemplu după o petrecere, și nu încercați niciodată să aveți o conversație rațională în timpul desfășurării „evenimentului”. Evitați abordarea vecinului cu o atitudine înfuriată și nemulțumită. Dacă simțiți că sunteți prea iritați pentru a purta o discuție productivă și matură, păstrați-vă pentru o dată ulterioară, când sunteți ceva mai calm.
* Sugerați-i un compromis – Soluții există, important este ca vecinul să fie cooperant. Puteți să-i sugerați să păstreze liniștea între anumite ore sau să asculte muzică la căști. Citiți cu atenție avizierul pentru a afla regulile de conviețuire din complexul sau blocul respectiv, dar și metodele de plângere împotriva vecinilor gălăgioși pentru a vă ghida în demersul dvs. și a acționa conform normelor. Dacă nu sunteți sigur cum să ajungeți la un acord cu vecinul dvs. pe cont propriu, folosiți aceste reguli pentru a rezolva problema.
* Scrieți-i o scrisoare – Dacă problema persistă, încercați să-i scrieți vecinului o scrisoare. Deși poate părea un lucru formal, ar putea fi, de ce nu, un mod clar și eficient de a-i comunica plângerea dvs. în modul cel mai puțin conflictual cu putință. Faceți-vă timp pentru a compune o comunicare scrisă la fel de politicoasă ca și abordarea directă. Nu uitați să menționați în final și rezultatul pe care îl așteptați. Păstrați o copie a scrisorii, în caz că lucrurile nu ies așa cum vă doriți.
* Luați notițe la fiecare interacțiune cu vecinul dvs. – Țineți o evidență a conversațiilor avute, a cât mai multor fapte și detalii pe măsură ce vi le amintiți, sau faceți acest lucru imediat după discuție. În acest fel veți fi în măsură să demonstrați că ați încercat să rezolvați singur problema, în caz că veți avea de-a face până la urmă cu autoritățile. Totuși, aveți grijă să nu vă luați notițe chiar de față cu vecinul! Toate datele strânse vă pot ajuta în cazul în care situația scapă de sub control sau, pur și simplu, aveți nevoie de detalii pentru a face o reclamație oficială. Vă vor fi utile date exacte ca zile, ore, desfășurarea conversației, atitudinea vecinului față de problema dvs., precum și copiile oricăror forme concrete de conversație (texte, email-uri, scrisori).

Metoda 2 – Rezolvarea prin intermediul autorităților

* Luați în calcul ajutorul unui mediator pentru a scăpa de amenzi – Dacă observați că zgomotul nu poate fi rezolvat doar între dvs. și cealaltă persoană, căutați soluții prin intermediul unei terțe părți. Uneori, vă pot facilita o conversație președintele blocului și administratorul, sau chiar un vecin mai îndrăzneț cu care sunteți în relații bune. În cazul în care stați cu chirie și nu dispuneți de toate împuternicirile necesare rezolvării unui astfel de conflict, discutați cu proprietarul despre problema dvs. cu vecinul zgomotos, și cine știe, poate rezolvă chiar el conflictul. Proprietarul va acționa în calitate de mediator și îl va informa pe vecin cu privire la plângerea dvs., putând să-i aplice acestuia o mustrare ”oficială”. Să fim realişti: merită să ne facem timp pentru a rămâne în bune relaţii cu vecinii noştri. Unele autorităţi guvernamentale locale pun la dispoziţia publicului servicii de mediere pentru a-i împăca pe vecinii care se află în conflict. Având în vedere ce sentimente ostile provoacă reclamaţiile făcute la poliţie, apelarea la un agent de poliţie trebuie considerată „absolut ultima soluţie“.

* Contactați autoritățile locale în cazul în care celelalte abordări au eșuat – Dacă niciuna din metodele de mai sus pare să nu dea rezultate și zgomotul persistă, aveți la dispoziție numărul de urgență 112, numărul de telefon al circumscripției în raza căreia locuiți sau chiar numărul polițistului de proximitate, care, de regulă se afișează la avizierul blocului. Odată ce ați telefonat, în primul rând menționați adresa completă, inclusiv numărul apartamentului și cel al interfonului, și apoi faceți o scurtă descriere a problemei dvs. Explicați ce se întâmplă chiar în momentul convorbirii. Spuneți ceva de genul: „Am încercat să rezolv problema pe cont propriu și pe cale amiabilă, dar, din păcate rezultatul nu a fost cel dorit”. Dacă doriți să rămâneți anonim pentru a vă proteja împotriva oricăror potențiale represalii, spuneți operatorului sau organului de ordine că nu doriți să fiți contactat de ofițerii trimiși la fața locului. Aceștia vor contacta vecinul cu privire la plângerea dvs., dar nu vă vor divulga identitatea.


* Luați măsuri legale înainte de a se ajunge la amenzi – Acționarea în instanță ar trebui să fie ultima dvs. opțiune, și ar trebui să apară ca urmare a eșuării tuturor eforturilor de a ajunge la o soluție. Utilizați notele pe care le-ați strâns în timpul conversațiilor cu vecinul ca documente justificative pentru a vă construi un caz civil. Vă puteți da vecinul în judecată cerând despăgubiri financiare sau un ordin judecătoresc pentru ca zgomotul să înceteze o dată pentru totdeauna. Ar putea fi destul de dificil să vă târâți prin tribunale, mai ales că determinarea unor daune este destul de subiectivă. Pe baza dosarului pe care l-ați întocmit cu ocazia diferitelor interpelări eșuate, puteți face oricând dovada că ați încercat prin toate mijloacele posibile găsirea unei soluții, dar că zgomotul excesiv și deranjant a continuat să vă dea bătăi de cap. Arătați că i-ați cerut să înceteze gălăgia în repetate rânduri, dar degeaba. Aduceți dovezi de implicare a administratorului și/sau a poliției, care au rămas ineficiente în soluționarea acestei complicate situații.

Amenzi uriașe pentru cei care plantează flori sau copaci pe spațiile verzi din jurul blocurilor. Toți românii trebuie să știe!

Metoda 3 – Evitarea vecinilor gălăgioși
* Cumpărați-vă un apartament care se află la nivelul superior al clădirii – De multe ori, pe lângă faptul că acesta vine cu un preț mai mic decât restul apartamentelor, poate fi cel mai eficient mod de a evita vecinii zgomotoși. Sunetul nu afectează apartamentele de la nivel superior, cel puțin nu în măsura în care o poate face la parter. Luați în considerare și acest lucru, atunci când sunteți la „vânătoare” de locuințe.
* Verificați cartierul, zona și chiar blocul în care doriți să vă mutați – Verificarea cartierului în care aveți de gând să vă mutați este cel mai bun mod de a vă face o idee despre nivelul de zgomot. Faceți un tur al împrejurimilor și observați toate elementele care v-ar putea face probleme – un parc, o parcare, un teren de sport, un spațiu în care se adună mulți tineri sau copii – toate se pot dovedi ulterior surse majore de zgomot. Evitați străzile cu stații pentru mijloace de transport în comun, cu intersecții nesemaforizate, cluburi, cu spații intravilane, sau cu case pe jumătate construite. Cu alte cuvinte, evitați locurile aglomerate cu trafic intens sau ansamblurile lângă care urmează să aibă loc sau sunt în curs de desfășurare alte construcții.
* Dați-i de înțeles agentului imobiliar sau proprietarului de la care cumpărați sau închiriați că liniștea este foarte importantă pentru dvs. – Atunci când porniți în goana după apartamentul ideal, menționați-i agentului imobiliar că traiul într-un loc relativ liniștit atârnă foarte greu în ceea ce vă privește și rugați-l să-și adapteze căutările în funcție de preferințele dvs. Dacă auziți fraze precum „acesta este mai mult un bloc de tineri”, atunci fiți siguri că nu vor lipsi petrecerile nocturne, țipetele, chiuiturile, etc.
* Bazați-vă pe toate modalitățile de reducere a nivelului de zgomot – Pentru majoritatea oamenilor, abilitatea de a rămâne în stadiul de somn este influențată de zgomot. Chiar și în eforturile dvs. cele mai concentrate de a sta departe de sunete puternice și/sau vecini gălăgioși, zgomotul se poate strecura și vă poate enerva în cel mai dulce moment.
– Investiți într-o pereche de căști pentru a atenua cât de cât zgomotul, niște dopuri de urechi eficiente sau un atenuator de zgomot, pentru a reduce volumul sunetelor prin absorbție.
– O altă modalitate de a absorbi sunetele nedorite și de a reduce impactul acestora este prin instalarea pe pereți a unor bass trap-uri (de preferat ignifugate) sau a altor materiale fonoabsorbante.
– Închideți geamurile și folosiți draperii groase, cât mai mari, care să acopere ferestrele și să atenueze zgomotul. În același fel puteți folosi covoare pe suprafețe mari din dormitor, pentru că vor absorbi zgomotul provenit din exterior.
– O altă variantă ar fi să descarcați o aplicație cu zgomot „alb”, special concepută pentru a vă ajuta să adormiți. Zgomotul alb este o combinație a tuturor frecvențelor de sunet, capabil să neutralizeze celelalte zgomote care ne pot deranja. Folosirea zgomotului alb este o practică populară pentru calmarea bebelușilor. Zgomotul alb are două variații pe frecvențe mai joase, zgomotul roz și zgomotul maro. Diferențele sunt aproape imperceptibile conștient, iar efectele liniștitoare ale acestora sunt similare. Zgomotul alb blochează toate celelalte zgomote și este constant, de aceea veți adormi mai ușor. Pentru cei care doresc ceva mai relaxant și care preferă sunetele naturale, există și variante de aplicații care imită zgomotele din natură: sunetul valurilor, al ploii, susurul unui izvor, triluri de păsări sau foșnetul de frunze.
– Zgomotul intră în casă prin uşi şi ferestre. Montarea unui al doilea rând de geamuri la ferestre (geam dublu) poate reduce zgomotul. Chiar şi aplicarea unei benzi subţiri de termozit pe tocul uşii va face ca uşa să se închidă mai bine.

Ce putem face pentru a scăpa de amenzi şi a nu deveni „vecini gălăgioși”

Zgomotul constant, de la nivele moderate până la nivele ridicate, poate produce stres, oboseală şi iritabilitate. Când cineva este torturat de zgomot nu numai că devine nefericit, ci poate chiar să ajungă să fie dărâmat pe plan fizic şi psihic. Când zgomotul se adaugă altor situaţii stresante, acesta poate provoca depresie, precum şi boli de natură organică. Expunerea de lungă durată la zgomot ne poate afecta personalitatea, „victimele” poluării fonice începând să simtă treptat ură, răzbunare şi chiar o dorință nefirească de a ucide, faţă de cei care sunt răspunzători de zgomotul produs. Pe de altă parte, cei care fac zgomot în mod constant devin adesea agresivi, în momentul în care ajung să fie ţinte ale unor plângeri repetate. Zgomotul îi face pe oameni să fie mai puţin altruişti şi generează agresiune şi ostilitate. Pentru a evita toate aceste neajunsuri, ideal ar fi să respectăm niște reguli de conduită în comunitatea în care locuim.
• Luați în considerare stilul de viață al vecinilor. Învățați obiceiurile vecinilor, ce fac și la ce ore, fără, însă, ca aceștia să se simtă spionați. De exemplu, în cazul în care lucrează noaptea, dimineața liniștită va fi importantă pentru ei. Dacă au copii mici, seara liniștită va fi, de asemenea, foarte importantă. În mod similar, oferiți-le informații care îi vor ajuta să fie și ei puțin mai atenți la stilul dvs. de viață. Dacă faceți treabă în curte sau dacă fiul dvs. adolescent joacă baschet, spuneți-le în prealabil și menționați că, dacă este prea tare, nu ar trebui să ezite să vă anunțe.
• Când faceți ceva care produce zgomot, ar fi bine ca, întâi de toate, să vă gândiți la vecinii dvs. şi să-i informați cu privire la ceea ce urmează să faceți. Dacă planificați o petrecere, asigurați-vă că le acordați vecinilor atenția cuvenită, lăsându-i să știe când va începe și cât timp va dura. Lăsați-le un număr de telefon pentru a vă contacta, dacă trebuie să vă ceară să încetați. Sau, dacă vă aveți bine cu vecinii, de ce să nu îi invitați și pe ei? În cazul petrecerilor târzii, respectați aranjamentele convenite și cereți oaspeților dvs. să fie atenți la plecare.
• Controlați focul grătarului. Poziționați-l în așa fel încât fumul și mirosul să nu se simtă pe proprietatea vecinului. Ca și în cazul petrecerilor, anunțați-i în avans cu privire la intențiile dvs., întrucât nu ar fi bine  să-și usuce hainele în exterior chiar în aceeași zi!
• Mențineți curtea și grădina curate, întrucât prezența buruienilor din curtea dvs. nu este numai inofensivă, ci se poate răspândi și în curtea vecinului. Tăiați în mod regulat gazonul și păstrați florile, copacii și tufișurile la un nivel corespunzător. Întrebați-vă vecinii dacă au sensibilități chimice, copii mici sau animale de companie înainte de aplicarea pesticidelor.
• Colaborați atunci când un vecin vă roagă să faceți mai puţin zgomot.
• Fiți conştient de faptul că plăcerea dvs. nu trebuie să se transforme în suferinţa vecinilor.
• Nu uitați că zgomotul şi vibraţiile se transmit cu uşurinţă prin coridoare, holuri şi planşee comune.
• Aşezați aparatele electrocasnice care fac zgomot mare pe nişte bucăți pânză groasă.
• Luați măsuri ca cineva să poată fi chemat dacă se declanşează fără motiv alarma de la casă sau de la maşină.
• Nu vă apucați de activităţi care produc zgomot şi nici nu folosiți seara târziu aparate electrocasnice zgomotoase.
• Nu ascultați muzică la un volum care îi poate deranja pe vecini.
• Nu lăsați animalele de companie singure prea mult timp. Oricât de drăgălașe ar fi animăluțele de companie, poate acestea nu sunt și pe placul vecinilor dvs. Asta nu înseamnă că vecinii nu sunt iubitori de animale, ci poate pur și simplu sunt alergici și nu vor să mângâie câinele în timp ce urcați împreună în lift.
• Nu le permiteți copiilor să sară pe pardoseală şi astfel să-i deranjeze pe cei care locuiesc dedesubt.
• Nu claxonați, nu trântiți uşile şi nici nu ambalați motorul mașinii în timpul nopții.
• Chiar dacă este vorba de un banal clește sau de o șurubelniță nu uitați să înapoiați lucrurile împrumutate. Altfel, riscați să deveniți acel vecin agasant care doar vine și cere și „uită” să mai revină pentru a returna obiectele.

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

Amenzi mari şi în Europa. Cum este în Germania

Există reglementări legale stricte pentru grădinărit. Dacă nu sunt luate în considerare, pot fi aplicate amenzi de până la 50.000 de euro. Acesta este momentul în care tunderea gazonului este strict interzisă.

Amenzi pentru tunderea gazonului
Adesea, din cauza muncii și a vieții de zi cu zi, timpul pentru grădinărit este alocat în weekend. Cu toate acestea, înainte de a porni mașina de tuns iarbă, ar trebui să verificați dacă tunderea este permisă în acel moment.

Mașinile de tuns iarba, suflantele de frunze și alte aparate zgomotoase pot fi o pacoste pentru vecini. Prin urmare, uneltele de grădinărit trebuie oprite în timpul orelor de liniște și în zilele de duminică și de sărbători. Orele generale de liniște se aplică de la 20:00 la 7:00. Există și o perioadă de liniște la prânz. Cel mai bine este să întrebați municipalitatea locală privind orele exacte de liniște.

Dacă nu știți orele exacte sau le ignorați, ați putea fi amendat cu până la 50.000 de euro, conform bussgeldkatalog.org.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Parlamentul își alege astăzi noii președinți ai Camerelor
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!