Zeci de ani, spălarea mașinii în fața blocului sau pe drumul din dreptul casei a fost considerată de mulți o practică total inofensivă și lipsită de riscul unei sancțiuni. Era chiar o veritabilă modă, pentru că nu treceau zile la rând fără să vezi un vecin – dotat cu găleată, burete și chiar furtun – care își spală autoturismul pe domeniul public.
Vremurile, însă, s-au schimbat. Autoritățile au devenit mai exigente, mai vigilente și mai avide să umple ”pușculița” cu amenzi. Mai mult, și ”opinia publică” pare să ia atitudine contra celor care consideră că domeniul public este locul unde își pot permite orice. Așa s-a întâmplat, recent, în Cluj-Napoca, unde un locatar al unui bloc și-a reclamat vecinii.
”Doresc să fac o sesizare în legătură cu anumiți vecini de bloc care spală aproape zilnic mașini, ATV-uri etc. în curtea blocului de vizavi. Str. Nicolae Colan nr. 14-16, în curtea interioară. Precizez că s-au mai făcut sesizări pentru această problemă și în trecut. Chiar acum, la această oră când scriu sesizarea (ora 20:14 minute), se spală un ATV. Mulțumesc pentru înțelegere și aștept cu interes un răspuns din partea dumneavoastră și o soluționare favorabilă”, a reclamat cetățeanul respectiv, citat de gandul.
În Cluj-Napoca, municipalitatea sancționează cu amenzi de până la 1.000 de lei spălarea mașinilor pe domeniul public sau privat al statului. ”Curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului” poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, prevede o hotărâre a consilierilor locali.
Interdicția privind spălarea mașinii pe domeniul public vizează locuri precum trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă și lacuri.
Și în București se sancționează astfel de fapte, cu nuanța că interdicția este mai extinsă, vizând și afectarea domeniului public după ce speli, de pildă, balconul. Potrivit municipalității, este interzisă răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice fel.
La nivelul Capitalei, amenzile sunt între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru firme pot ajunge la 1.000 de lei.