Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care au fose septice și nu s-au înscris în registrul de la primărie. Termenul impus de lege expiră luni, 30 octombrie. Proprietarii de locuinţe dotate cu fose septice riscă amenzi mari dacă nu s-au înscris într-un registru la primăria de care aparţin.
Termenul impus de lege expiră luni , iar amenzile pot ajunge la 10.000 de lei, spune comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Remus Blujdea, scrie Rador.
„Primăria are obligația de a înființa și întreține un registru de evidență a acestor sisteme individuale de pe raza UAT-urilor. Proprietarii acestor sisteme individuale, aici intrând fosele septice, bazinele vidanjabile, persoane fizice sau juridice au obligația de a se înscrie în acest registru. Prin înscriere se va putea urmări când se face vidanjarea, dacă aceasta se face cu firme autorizate și unde sunt descărcate reziduurile şi apele uzate”, a declarat acesta.
Dispozitivul pe care toți românii ar trebui să îl aibă. Oamenii care stau la bloc pot să economisească energie și să plătească mai puțin la întreținere cu doar 30 de lei
Primăriile au obligaţia de a înfiinţa şi întreţine un registru de evidenţă a acestor sisteme individuale de pe raza UAT-urilor. Proprietarii acestor sisteme individuale, aici intrând fosele septice, bazinele vidanjabile, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a se înscrie în acest registru. Prin înscriere se va putea urmări când se face vidanjarea, dacă aceasta se face cu firme autorizate şi unde sunt descărcate aceste ape uzate.
Potrivit lui Remus Blujdea, comisarii de mediu vor începe de săptămâna viitoare verificările în teren, pentru a vedea stadiul în care se află registrele care trebuiau întocmite de primării.
Toţi românii care au fosă septică trebuie să facă asta. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
HG 714 a intrat în vigoare în luna mai 2022 și prevede obligativitatea proprietarilor de fose septice de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Termenul limită este 30 octombrie 2022. Înscrierea se face printr-un formular pus la dispoziție de fiecare primărie în parte, fie online – pe site-urile instituțiilor, fie fizic – la sediile acestora.
Persoanele fizice și juridice, care nu respectă această prevedere, riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei. În baza hotărârii de Guvern menționate, fosele septice vor fi verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale.