Scandal pe piața energiei. ANRE a amendat șase furnizori de energie electrică din România. Sancțiunile vizează depăşiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice.
„La sfârşitul anului 2022, am dispus acţiuni de control inopinate la operatorii de distribuţie a energiei electrice, prin care am verificat modul de îndeplinire a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare a energiei electrice la un interval de timp care nu trebuie să depăşească 3 luni, în cazul clienţilor casnici, aşa cum prevede art. 45 alin. (10) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În urma finalizării acţiunilor de control, inspectorii au constatat depăşiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, toţi operatorii de distribuţie verificaţi fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale”, a subliniat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă.
Astfel, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia şi Delgaz Grid au fost sancţionate cu câte 400.000 de lei fiecare.
Citește și: Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Enel vine cu clarificări
Reprezentanţii autorităţii menţionează că ANRE va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia orice încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.
„Fac precizarea că, începând cu data de 16.12.2022, amenda contravenţională pentru nerespectarea de către operatorul de distribuţie a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare al clientului final casnic la un interval de timp de maximum 3 luni s-a modificat şi este cuprinsă între 100.000 lei şi 1.000.000 lei. Amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat”, a precizat Chiriţă.
Milioane de români au primit în ianuarie facturi la curent pentru un consum estimat în intervalul 1 – 15 decembrie 2022. Pentru prima jumătate a lunii decembrie, factura a fost calculată în conformitate cu Ordonanța de Urgență 27, urmând ca factura pentru luna ianuarie să includă și consumul din intervalul 16-31 decembrie.
Motivul este controversata prevedere din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare – și care a fost abrogată de Guvern cu doar 4 zile înainte să intre în vigoare.
Circa 900.000 de români ar fi trebuit să depună această declarație la furnizor. Proiectul privind abrogarea declarației pe proprie răspundere a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia pe 28 s-a convocat o ședință de Guvern în care s-a decis eliminarea declarației, iar unii furnizori nu au avut timp să opereze modificarea în sistemul lor informatic.
”Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, a anunțat Enel România.