Amenzi de 3.300 de lei pentru șoferi, chiar dacă și-au montat anvelopele de iarnă. Echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă e obligatorie când mergem pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Iar cei care nu respectă această lege, riscă amenzi de până la 3.300 de lei.
Amenzi de 3.300 de lei pentru șoferi, chiar dacă și-au montat anvelopele de iarnă. Șoferii ar trebui să se gândească, în primul rând, la siguranța lor. Cauciucurile de iarnă au rolul să asigure o aderență optimă pe drumuri alunecoase.
Conducătorii de autoturisme pot fi sancționați și dacă au anvelope de iarnă. Legea stabilește o serie de reguli concrete când vine vorba de tipul de cauciucuri și gradul de uzură. „Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.
Trebuie știut că nu există o dată limita pentru echiparea mașinii de iarnă. Dar, conducătorii auto trebuie să țină cont de vremea de afară.
Cine nu are anvelope pe drumurile cu zăpadă, riscă o amendă de până la 3.300 de lei. Aceeași sancțiune o riscă și șoferii care au cauciucuri de iarnă uzate.
Nivelul de uzură al anvelopelor se verifică vizual, nu e nevoie de aparate de specialitate. Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea, potrivit promotor.
Și înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică pe timp de iarnă va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii. De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime.
Citește și Românii o duc mai rău ca niciodată. Datoriile la bănci, mai mari cu 80% față de anul 2008
În interiorul profilelor se află mici linii de ghidaj, trasate la anvelopele de iarnă la înălțime de cel mult 4 mm. Atunci când profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii, anvelopa trebuie înlocuită.
Cei care merg cu anvelopele uzate riscă să primească între 9 și 20 de puncte de amendă.
Și cum punctul de amendă în 2024 a crescut la 165 de lei, înseamnă că vor avea de plătit între 1.485 și 3.300 de lei. Mai mult, va fi reținut și certificatul de înmatriculare a mașinii.