În acest scop, comisarii ANPC au consiliat antreprenorii din HoReCa la Iași, dezvăluindu-le vulnerabilitățile descoperite frecvent de autorități. Totodată, inspectorii le-au oferit antreprenorilor și administratorilor de firme soluții pentru remedierea din mers a acestor vulnerabilități.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au trecut în revistă obligațiile pe care le au echipele de control la intrarea în unitatea care urmează a fi verificată. Înainte de toate, inspectorii ANPC au obligația de a se legitima, apoi trebuie să-și consemneze prezența în Registrul unic de control. Neprezentarea acestui registru poate aduce sancțiuni usturătoare, atrag atenția reprezentanții ANPC.
Comisarii ANPC au subliniat importanța controlului voluntar. Acesta este, de fapt, un tip de consiliere cu ajutorul căreia operatorul economic își poate rezolva neregulile, astfel încât să nu fie sancționat.
”După cum probabil știți deja, noi facem și consiliere. Orice operator economic care a dorit să fie consiliat a făcut o hârtie către autoritatea noastră și atunci o echipă a venit în control. Ce am găsit (n. r. – neconform) nu am dat sancțiune. Dar, bineînțeles, după 30 de zile am revenit în control, unde cele constatate, din fericire, s-au îndreptat, iar acolo unde a fost cazul am dat un avertisment sau o sancțiune mai mică”, a declarat comisarul șef adjunct al CJPC Iași, Florin Onofrei, potrivit Ziarul de Iași.
Specialiștii au vorbit și despre obligația deținerii unui cântar în restaurante sau cofetării, care trebuie să fie însoțit de un buletin de verificare metrologică anuală. În cazul lipsei acestora, inspectorii ANPC veniți în control au dreptul să închidă bucătăriile.
”Când e congelat, produsul de patiserie are un gramaj, când îl gătiți o să vedeți că are alt gramaj, mai mic. I-am învățat pe toți cei care pregătesc aceste produse să cântărească produsul după coacere, nu înainte. Pentru că am avut sancțiuni și de 50.000 de lei. Foarte mari. La fel și la pizza. Spunem că are 32 de centimetri. Am avut reclamații în sensul ăsta și e absurd să dai o amendă de 40.000 de lei din cauza asta, dar dacă reclamația se confirmă, asta e. Am dat!”, a mai avertizat șeful Protecției Consumatorilor Iași, Constantin Onofrei.
Rămânând tot în sfera mâncărilor, comisarii au vorbit și despre nergularitățile pe care, de-a lungul timpului, le-au găsit la ciorbe.
”Dacă tot suntem la ciorbe, cred că mult mai important este să fie carnea în ciorbă. Nu o doar o bază! Și separate trei tipuri de carne. Sunt sancțiuni de 50.000 de lei”, a mai susținut Onofrei.
Citeste si Directorul ANPC bagă duşul pe scandalul „puiul vopsit”: „A fost vorba de o expresie metaforică”
La fel de importante sunt și informațiile despre alergeni din meniuri, dar și cele privind etichetarea produsului alimentar. Mai exact, ”produsele tradițonale” sau ”produsele de casă” trebuie însoțite de atestate, altfel comercianții riscă amenzi uriașe. De asemenea, produsele pe care se regăsesc mențiuni de genul ”cel mai bun, cel mai mare, cel mai ieftin, cel mai sănătos” trebuie să fie însoțite de dovezi în acest sens.