Amenzi cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei pentru românii care aruncă mobilierul la ghenă sau îl lasă în fața blocului. Pe lângă amendă, persoanele sancționate vor fi nevoite să suporte costurile asociate eliminării gunoaielor. Amenzile se aplică și în cazul aruncării saltelelor și deșurilor rezultate în urma renovărilor și construcțiilor.
Citește și: Cumpărături doar cu buletinul. Amenzi uriaşe pentru comercianţii care nu respectă restricţiile
Potrivit legii 17/2023, principala lege referitoare la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021, lăsarea mobilei pe domeniul public este interzisă.
Fapta este pasibilă de sancțiuni pecuniare între 30.000 și 45.000 de lei și, după caz, se aplică și sancțiunea contravențională suplimentară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora.
În cazul în care deșeurile au efect asupra mediului sau asupra mediului, sănătății sau integrității corporale, se aplică pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Cum poți scăpa de obiectele de mobilier vechi
Dacăai renovat casa și ai rămas cu deșeuri, resturi sau materiale, acestea nu trebuie aruncat esub nicio formă la gunoi. Pentru a scăpa de acestea trebuie să contactezi operatorul de salubritate din zonă sau alte firme specializate în domeniu pentru a veni să le ridice. Acest lucru se face numai contra cost.
Poți scăpa de mobilierul vechi în același mod sau prin înscrierea într-unul dintre programele Rabla pentru mobilier, derulat de mai mulți retaileri din România, potrivit avocatnet.ro.