Contravenţii de care este posibil să nu ştii, dar pentru care poţi primi amenzi, puncte de penalizare sau chiar reţinerea permisului sau a certificatului de înmatriculare sunt:
1. Săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic (Amendă – clasa IV)
2. Pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanţe sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei (Amendă – clasa IV)
3. Aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule (Amendă – clasa IV)
4. Aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare (Amendă – clasa IV)
5. Montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv (Amendă – clasa IV)
6. Transportul animalelor pe locul din faţă (Amendă – clasa IV)
7. Lipirea de afişe, inscripţii sau înscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora (Amendă – clasa IV)
8. Lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului (Amendă – clasa I)
9. Conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă (Amendă – clasa II)
Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
De la 1 februarie salariul minim brut a crescut de la 700 la 750 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amenda devine 75 de lei, faţă de 70 de lei, cât valora înainte de majorarea salariului.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
Concret, clasele de sancţiuni sunt urmatoarele:
Clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
Clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
Clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
Clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Anul 2013 aduce veşti proaste şoferilor. Vezi ce schimbări se vor produce din ianuarie