Conform unui proiect de lege adoptat luni de către deputați, se dau amenzi mult mai mari pentru arderile ilegale de deșeuri. Documentul prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalațiilor de ardere a deșeurilor fără autorizațiile de mediu necesare. Votul final urmează să fie dat marţi, în plenul parlamentului.
Proiectul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 lei, față de 100.000 lei, cât este sancțiunea maximă în prezent, pentru faptele care încalcă legislația în vigoare în principal arderile de deșeuri, informează RRA.
De asemenea, actul normativ prevede că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, așa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenționale.
Ce amenzi pot primi șoferii, după modificările din Codul Rutier, dacă mașinile au probleme la sistemul de iluminat. Sumele sunt considerabile
Aducerea de modificări substanțiale oricărei instalații de ardere sau incinerare a deșeurilor fără a deține autorizație de mediu, care a pus în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Proiectul mai prevede că, în cazul sancțiunilor, contestațiile împotriva măsurilor luate de autorități nu vor mai conduce la suspendarea executării acestora.
Garda de Mediu: Amenzi de peste 600.000 lei şi 60 de tone de deşeuri feroase şi neferoase confiscate, după acţiunea din judeţul Dâmboviţa
Garda de Mediu anunţă că au fost aplicate amenzi în valoare de peste 600.000 lei şi au fost confiscate 60 de tone de deşeuri feroase şi neferoase, după acţiunea de marţi din judeţul Dâmboviţa.
”În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 609.500 lei, au fost înaintate 2 sesizări penale şi au fost confiscate aproximativ 50 tone deşeuri feroase şi 10 tone de cupru şi aluminiu, anunţă Garda de Meidu.
Sursa citată a precizat că echipele au făcut un control şi la Conţeşti, localitate unde au loc, de asemenea, frecvente incendieri ilegale de deşeuri.
Marţi, 36 de echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmeriei Dâmboviţa şi ai Brigăzii Speciale de Jandarmi Bucureşti, au făcut o razie la operatori economici/ persoane fizice care desfăşoară activităţi de colectare/ valorificare deşeuri feroase/ neferoase/ VSU(vehicule scoase din uz) din localitatea Bălteni, jud Dâmboviţa.
Amenzile pentru persoanele care dau foc miriştilor vor fi între 7.500 şi 15.000 pentru persoanele fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei pentru persoanele juridice.
„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului.
Citeşte şi: Se întâmplă pe 14 martie, toţi românii sunt obligaţi să completeze formularul. Amenzi şi de 50.000 de lei!
Astfel am decis majorarea amenzilor contravenţionale pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 şi 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a afirmat Tanczos Barna, joi, pe Facebook.
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care stau la curte. Cei mai mulţi dintre români comit o greşeală care îi poate costa enorm. Mai precis, curățenia de primăcară pe care o fac în curte trebuie să se desfășoare în funcție de anumite reguli. Legea compostului interzice arderea frunzelor uscate în propria curte, iar cei care o încalcă pot primi o amendă de până la 30.000 de lei. Atenție, nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale! Banii se plătesc tocmai pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.
Citeşte şi: S-a schimbat legea! Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă
Legea compostului a intrat în vigoare încă din 2021, iar amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă, atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice, sancțiunea contravenţională este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei! Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.
Citeşte şi: Ce nu ai voie să cari cu liftul dacă stai la bloc. Amenda este uriaşă, poate interveni Poliţia!
De precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, dar şi pentru cele aflate pe domeniul public. De exemplu, anul trecut, mai mulți fermieri mici din județul Gorj au au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei!